HAOS U MINEAPOLISU: Policija ubila mladog crnca blizu mesta gde je ubijen Džordž Flojd, izbili masovni protesti
Foto: Profimedia

opet ubijen crnac

HAOS U MINEAPOLISU: Policija ubila mladog crnca blizu mesta gde je ubijen Džordž Flojd, izbili masovni protesti

Planeta -

Najmanje dve osobe su povređene u nasilnim demonstracijama koje su izbile u Minesoti nakon što je policija ubila mladog crnca, koga su zaustavili zbog saobraćajnog prekršaja.

U Minesoti su sinoć izbile masovne demonstracije protiv američke policije nakon što je jedan policajac zbog saobraćajnog prekršaja zaustavio automobil sa mladim crncem i ubio ga relativno blizu mesta gde je ubijen Džordž Flojd, Afroamerikanac čija je smrt izazvala ogromne proteste protiv policijske brutalnosti kako u SAD tako i u svetu.

Stotine besnih građana okupilo se ispred policijske stanice. Demonstranti su vikali na policiju, vandalizovana su dva policijska automobila. Policija u punoj opremi, sa dugim pendrecima je ispalila gumene metke, suzavac i šok bombe na demonstrante. Najmanje dve osobe su povređene gumenim mecima.

Ubijen je 20-godišnji Donte Rajt a guverner Minesote Tim Volc saopštio je da prati proteste "dok naša država oplakuje još jedan crni život koji je uzela policija".

U Mineapolisu već danima traju demonstracije dok se čeka kraj suđenja Dereku Šovinu, bivšem belom policajcu koji je uhapsio Flojda i onda mu devet minuta klečao na vratu dok ga je ovaj molio da se skloni. Flojd je preminuo posle hapšenja a njegova smrt izazvala je masovne proteste.

Rajtova majka, Kejti, rekla je da je primila poziv od sina u nedelju popodne i da joj je rekao da ga je policija zaustavila jer je imao osveživače vazduha okačene o retrovizor, što nije dozvoljeno u Minesoti. Čula je i policiju kako govori njenom sinu da izađe iz vozila.

"Čula sam prepiranje i policajca kako govori: Donte, nemoj bežati", rekla je ona. Poziv se završio, a ona je ponovno pozvala sina ali joj se javila njegova devojka koja joj je rekla da je mrtav i da je na vozačkom sedištu.

Policija je saopštila da su policajci zaustavili muškarca zbog saobraćajnog prekršaja i da su onda utvrdili da postoji poternica za njim. Kada je policija pokušala da ga uhapsi, vratio se u automobil a jedan od policajaca, koji nije identifikovan, ga je ustrelio. Muškarac se odvezao nekoliko ulica dalje, udario u drugi automobil i preminuo na licu mesta.

Policija tvrdi i da su njihove kamere snimile ceo incident.

Ogranak Američke unije za građanske slobode u Minesoti zatražio je nezavisnu istragu incidenta, kao i da se snimci pucnjave objave. Unija je navela da je "duboko zabrinuta što je policija osveživače vazduha iskoristila kao izgovor za zaustavljanje" kao i da je to "nešto što policija često radi kad su u pitanju crnci."

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track