RUSKE NUKLEARNE HAUBICE U POKRETU: Najmoćnije te vrste na svetu, jedan projektil ruši zgradu VIDEO
Foto: Screenshot YT

oružje

RUSKE NUKLEARNE HAUBICE U POKRETU: Najmoćnije te vrste na svetu, jedan projektil ruši zgradu VIDEO

Planeta -

Na nepoznatoj lokaciji u Rusiji je primećena železnička kompozicija na kojoj se nalaze teške haubice ruske armije -2S7 „Pion“ ili modernizovana 2S7M „Malka“ koja je u maju prošle godine počela da se uvodi u jedinice.

Glavna prednost ovog oruđa je mogućnost upotrebe specijalnih tipova probojno-rušeće i hemijske municije, kao i granata sa taktičkim nuklearnim bojevim glavama (municija oznake „Kleščevina“, „Saženjec“ i „Perforator“).

Radi se o artiljerijskom sredstvu koje zasigurno predstavlja najmoćniju samohodnu haubicu na svetu. Jedna granata je dovoljna da razori celo jedno zdanje, koje se koristi kao glavni objekat u neprijateljskoj odbrani. Njena osnovna namena je izvođenje devastirajućih udara po najvažnijim ciljevima i objektima neprijatelja, koji se nalaze u taktičkoj dubini fronta. Tom prilikom ovo oruđe može da koristi i projektile sa taktičkim nuklearnim bojevim glavama.

Iako „Malku“ nazivaju jednim od najmoćnijih samohodnih artiljerijskih sredstava na svetu, ona još nije prošla ozbiljnu ratnu proveru u nekim od brojnih konflikata koji su vođeni u zadnjih 30-ak godina. Bazično oruđe 2S7 „Pion“ nikada nije upotrebljavano tokom vojnih intervencija u kojima je učestvovala sovjetska armija. Ovo oruđe je isključivo bilo operativno u jedinicama sovjetske armije. Njegova najveća koncentracije je bila na prostoru Istočne Nemačke koja je bila praktično na prvoj liniji fronta sa NATO (Hladni rat). Posle završetka Hladnog rata dalekometni artiljerijski sistemi „Pion“ i „Malka“ su posle potpisavanja Sporazuma o konvencionalnim vojnim snagama na tlu Evrope prebačeni na teritoriju Rusije.

Jedinstven slučaj primene samohodnih artiljerijskih skistema 2S7 je registrovan u Južnoj Osetiji. Naime, u konfliktu koji je izbio 2008.godine, gruzijska armija je u svojoj ofanzivi upotrebila bateriju ovih sredstava u kojoj je bilo šest oruđa. Međutim, u operaciji u koju se ubrzo umešala ruska armija ova oruđa su uništena, dok su jednu haubicu kao trofej zaplenili pripadnici ruskih specijalnih jedinica. Takođe, ima podataka da je i ukrajinska armija na istoku zemlje upotrebljavala samohodna oruđa 2S7, međutim ti podaci nisu potvrđeni.

Ove haubice u svom arsenalu imaju uglavnom klasične parčadno-razorne granate i aktivno-reaktivni tip municije. Međutim, glavna prednost ovog oruđa je mogućnost upotrebe specijalnih tipova probojno-rušeće i hemijske municije, kao i granata sa taktičkim nuklearnim bojevim glavama (municija oznake „Kleševina“, „Saženjec“ i „Perforator“).Sa aktivno-reaktivnim tipom municije 3VOF35 težine 102,2 kg, efektivni domet samohodnog topa 2S7M „Malka“ je do 50km. U toku je razvoj nove generacije municije koja će omogućiti dejstvo na daljinama 70km+.

Kurir.rs/Russia Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track