Najnovije vesti

ZALJUBLJENI SVEŠTENIK NIJE IZNENADIO VERNIKE U ITALIJI: Rekao da napušta službu, sada čeka samo papinu dozvolu! VIDEO
Foto: Profimedia

CELIBAT

ZALJUBLJENI SVEŠTENIK NIJE IZNENADIO VERNIKE U ITALIJI: Rekao da napušta službu, sada čeka samo papinu dozvolu! VIDEO

Planeta

Najava italijanskog sveštenika da napušta svoj poziv zbog ljubavi malo koga je iznenadila u gradiću gde je služio.

"Moje srce je zaljubljeno iako nikada nije imalo priliku da prekrši zavete koja sam dao ... Želim da pokušam da živim ovu ljubav bez sublimiranja, a da je ne odgurnem".

Ovo je don Rikardo Čekobeli saopštio vernicima parohije San Feliče u Masa Martani, u provinciji Peruđa, na kraju jučerašnje jutarnje mise. Oproštaj od sveštenstva da bi promenio put i izabrao put zemaljske ljubavi.

Najava da se napušta parohija je odluka koja se već dogodila, a koju je 42-godišnji paroh izrazio željom da saopšti Svetoj stolici. „Ne mogu - rekao je Don Rikardo, ponavljajući svoju ljubav i poštovanje prema Crkvi - da ne budem i dalje dosledan, transparentan i korektan sa njom kao što sam uvek bio do sada“.

„Na vas, draga braćo i sestre, upućujem ovaj apel: nemamo pravo da komentarišemo ono što je Don Rikardo odlučio '“, komentarisao je biskup dijeceze Orvieto-Todi Gualtijero Siđismondi, koji je služio misu juče ujutro sa don Rikardom.

„Razlog mog današnjeg prisustva među vama - dodao je monsinjor Siđismondi - je da vam„ otvoreno “kažem da je don Rikardo izrazio želju da od Svetog oca zatraži blagoslov oslobađanja od obaveza celibata, pa je zatražio da bude otpušten iz svešteničkog stanja i oslobođen tereta koji su povezani sa rukopoloženjem“.

Zbog toga će 42-godišnji sveštenik biti suspendovana iz predostrožnosti iz rukovodstva pastirske jedinice San Feliće u Masa Martani, a parohijom će upravljati fratri Trećeg redovnog poretka svetog Franje Asiškog. „Donu Rikardu - dodao je biskup Orvieto-Todi - moja zahvalnost za dosadašnju službu i onima koji su ga, počev od sestara Isusa Dobrog Pastira, odano uverili u poverenje i saradnju. Iznad svega, moje najiskrenije želje upućuju se Donu Rikardu kako bi mu ovaj njegov izbor, napravljen sa potpunom slobodom, kako mi je sam poverio, mogao pružiti spokoj i mir “.

Kurir.rs/La Republika

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track