Najnovije vesti

STOLTENBERG: NATO, a ne Moskva, odlučuje hoće li se Ukrajina pridružiti Alijansi! Ne može niko drugi da se meša
Foto: EPA/Francisco Seco

oštra poruka

STOLTENBERG: NATO, a ne Moskva, odlučuje hoće li se Ukrajina pridružiti Alijansi! Ne može niko drugi da se meša

Planeta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će zapadna alijansa, a ne Moskva, odlučiti o tome da li će se Ukrajina pridružiti tom vojnom savezu u budućnosti.

"Na 30 saveznika NATO je da odluče kada će Ukrajina biti spremna za članstvo. Niko drugi nema pravo da pokuša da se meša ili da se umeša u taj proces", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

Kako je dodao, Rusija sada "pokušava da uspostavi neku vrstu sfere uticaja u okviru koje nastoji da odluči šta komšije mogu da rade".

Stoltenberg je pozvao Rusiju da povuče trupe, koje, prema trdnjama Alijanse, Moskva nagomilava na granicama sa Ukrajinom.

Jens Stoltenberg
foto: EPA/Francisco Seco

"Poslednjih nedelja Rusija je prebacila hiljade vojnika spremnih za borbu na granice sa Ukrajinom, što je najveći broj ruskih trupa od ilegalne aneksije Krima 2014. godine", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Rusija mora da okonča ovo vojno gomilanje i svoje provokacije.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je rekao da NATO i Zapad moraju delovati brzo kako bi sprečili eskalaciju nasilja između Ukrajine i Rusije, i da bi bilo od pomoći uvođenje novih sankcija Moskvi i dodatna vojna pomoć Kijevu.

"Na operativnom nivou, potrebne su nam mere koje će obeshrabriti Rusiju i koje će sadržati agresivne namere. To bi mogla biti nova runda sankcija koja bi podigla cenu ruske agresije", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a.

Navodi da bi od koristi bila i direktna podrška usmerena na jačanje odbrambene sposobnosti Ukrajine, "jer Rusija ne štedi napore da spreči treće zemlje da sarađuju sa Ukrajinom u sektoru odbrane".

"Rusija naporno radi na tome da potkopa naše odbrambene sposobnosti", zaključio je ukrajinski ministar.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...