DVE GODINE NAKON POŽARA Notr Dam na putu obnove, ali na stari sjaj će morati još da sačeka VIDEO
Foto: EPA / Christophe Petit Tesson

uzrok i dalje nepoznat

DVE GODINE NAKON POŽARA Notr Dam na putu obnove, ali na stari sjaj će morati još da sačeka VIDEO

Planeta -

Francuska i svet su 15. aprila 2019. uveče sa užasom posmatrali kako požar guta katedralu Notr Dam u Parizu, strahujući da će je čovečanstvo zauvek izgubiti.

Urušio se toranj i uništen je veliki deo krova, ali vatrogasci su ipak uspeli da sačuvaju grandiozno srednjovekovno zdanje.

Put do obnove, međutim, dug je i težak i očekuje se da će joj stara slava biti vraćena tek u aprilu 2024., pet godina nakon požara.

Uzrok požara još nije utvrđen, premda istražitelji odbacuju ideju da je izazvan namerno. Fokusirani su na kratki spoj ili čak odbačeni opušak kao moguće razloge.

U pripremi su barem dve televizijske drame i jedan dugometražni film o 15. aprilu pa će ta kobna noć i trka da se spasi 850 godina stara zgrada biti čvrsto upisani u sećanje javnosti.

Predsednik Emanuel Makron odredio je odmah nakon požara da katedralu treba obnoviti za pet godina, što znači da bi mogla biti otvorena za posete kad Pariz bude domaćin Olimpijskih igara u leto 2024.

"Vratićemo se u katedralu za bogosluženja 2024. Ali još ima puno posla”, rekao je prošlog meseca Žan Luj Gergelin, bivši general kojeg je Makron lično zadužio da vodi obnovu.

Radovi tek treba da počnu. Do sada se radilo na osiguranju zgrade, uključujući mukotrpno uklanjanje 40.000 komada skele kalcifikovane u požaru.

To bi trebalo da bude dovršeno do leta pa će početkom sledeće godine moći da počne prava obnova.

Cilj je da se 15. aprila 2024. održi prvo celovito bogosluženje u obnovljenoj katedrali, uprkos odgađanju zbog pandemije.

Uzrok požara možda nikada neće biti poznat

Obnovi će pomoći gotovo 833 miliona evra prikupljenih donacija na nacionalnom i međunarodnom nivou odmah nakon požara, premda samo to možda neće biti dovoljno za njen završetak.

Od tog iznosa, 70 miliona evra stiglo je iz inostranstva, polovina iz SAD-a.

Već se suši hiljadu posebno odabranih hrastovih trupala koji će biti iskorišćeni za obnovu tornja, koji će biti izgrađen kakav je i bio iako je Makron bio u iskušenju da ga modernizuje

Unutrašnjost katedrale danas je puna skela okruženih mrežama i ceradama i radnika koji jurcaju naokolo.

Zajedno sa stotinama stručnjaka koji nastoje da osiguraju i obnove katedralu provodi se i istraga o uzroku požara. Ta je faza sada dovršena pa može započeti višemesečni proces analize prikupljenih dokaza, rekao je izvor blizak istrazi.

Utvrđeno je nekoliko propusta u sigurnosti katedrale, u prvom redu u alarmnom sastavu što znači da su vatrogasci bili kasno obavešteni, ali i u elektronici jednog lifta.

Intervjuisano je oko stotinu očevidaca.

Premda se najverovatnije dogodila nesreća, uzrokovana možda kratkim spojem ili odbačenim opuškom, razmere štete komplikuju donošenje bilo kakvih zaključaka.

"Kako stvari sada stoje, ne možemo da budemoi sigurni da ćemo jednog dana moći da kažemo šta je uzrokovalo požar”, upozorio je izvor koji je želeo da ostane neimenovan.

Srećan kraj

Dok istražitelji pokušavaju da shvate šta se zaista dogodilo te kobne noći, filmska industrija radi na filmskoj rekonstrukciji događaja.

Netfliks priprema mini seriju od šest epizoda u saradnji sa pariškim vatrogascima, a koja će prikazati uticaj požara na različite ljude širom Francuske.

Očekuje se i konkurentska serija na engleskom jeziku utemeljena na velikoj istrazi požara koju je sproveo The New York Times.

Francuski reditelj Žan-Žak Ano, koji je snimio "Ime ruže”, takođe je počeo da radi na dugometražnom filmu koji se očekuje 2022. i kombinovaće arhivske snimke s dramskim elementima.

"Kao da pričam priču o žrtvi koja umire, a lekari ne dolaze... Hvala Bogu da ima srećan kraj”, rekao je.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track