MILKŠEJK, PICA I PLIVANJE SA AJKULAMA: Bizarni spotovi iz seksualnog obrazovanja zgranuli Australiju VIDEO
Foto: Screenshot/TheGoodSociety

propuštena prilika

MILKŠEJK, PICA I PLIVANJE SA AJKULAMA: Bizarni spotovi iz seksualnog obrazovanja zgranuli Australiju VIDEO

Planeta -

Australijska vlada odustala je od dva edukativna spota osmišljena da nauče mlade šta je to pristanak a šta seksualni napad, nakon salve kritika.

Onlajn obrazovna kampanja koristila je metafore poput trljanja milkšejka nekom na lice kako bi ilustrovali zlostavljanje i nepoštovanje. Reagovali su aktivisti, navevši da su snimci "bizarni" i "zabrinjavajući".

Ubrzo potom ministarstvo obrazovanja uklonilo je snimak sa milkšejkom i još jedan gde se termin pristanka na odnos ilustruje plivanjem sa ajkulama. Ministarka obrazovanja Novog Južnog Velsa Sara Mičel, liberal, nazvala je spotove "žalosnim" i "propuštenom prilikom".

"Mislim da bi bilo mnogo bolje da smo sa mladima porazgovarali o ovim pitanjima", rekla je ona.

Onlajn obrazovna platforma ima više od 350 spotova, priča i podkasta i razvijena je u saradnji sa australijskom vladom sa ciljem da školarci nauče kako da se pristojno i sa poštovanjem ophode jedni prema drugima.

Problem je nastao sa bizarnim spotovima namenjenim mladima starim između 14 i 17 godina. Na jednom se vidi tinejdžerka kako utrljava milkšejk deču na lice bez njegove dozvole. Na drugom se koriste primeri jedenja pice i "dodirivanja guze" kao situacije gde je potrebno zatražiti dozvolu.

Još jedan snimak o potrebi da se poštuju tuđe odluke i izbori pokazuje tinejdžerku kako razmišlja da li želi da pliva sa akjulama dok momak pokušava da je ubedi da to uradi.

Problem je nastao i u izboru reči prilikom objašnjavanja rodnih i seksualnih "normi". Reč "norme" iskorišćena je umesto reči "mit" pa se tako navodi da su ideje da "muškarci više uživaju u seksu od žena" i da "žene koje nose kratke suknje žele seks" primeri rodnih normi?!

Aktivisti su digli glas zgranuti sadržajem koji je, kako su rekli, štetan, nerealan i neprilagođen i koji odbija da koristi reči poput "silovanje", "napad", "seks".

Reči a ne metafore su ono što nam je potrebno da naučimo decu kako da prepoznaju nasilje, izbegnu ga i na kraju, steknu realistične predstave o seksu i zdravim vezama i odnosima, poručuju aktivisti.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja