KRAJ ERE KASTROVIH? NE BAŠ: Upoznajte novog lidera Komunističke partije Kube, Raulovog miljenika i učenika
Foto: EPA/ARIEL LEY ROYERO

iver i klada

KRAJ ERE KASTROVIH? NE BAŠ: Upoznajte novog lidera Komunističke partije Kube, Raulovog miljenika i učenika

Planeta -

Komunistička partija Kube izabrala je kubanskog predsednika Migela Dijaza-Kanela za novog prvog sekretara partije, mesto koje je do prošle sedmice decenijama zauzimao Raul Kastro.

Kao šef države i lider jedine političke partije koja je dozvoljena na ostrvu, Dijaz-Kanel sada ima zadatak da ucrta novi put "kubanske revolucije" čiji su gerilci, koji su na vlast došli 1959. godine, ili umrli ili ostarili.

"Druga Raula ćemo konsultovati za sve važne strateške odluke koje će odrediti sudbinu naše zemlje on će uvek biti prisutan", rekao je Dijaz-Kanal prihvatajući novu titulu.

Rođen 1960. godine, iste godine kada je porodica Kastro nacionalizovala sve američke nekretnine na Kubi, Dijaz-Kanel nema ni Fidelovu harizmu ni Raulov autoritet. Iako je bio tri godine u vojsci, za razliku od braće Kastro, Dijal-Kanel je birokrata u duši. Pa ipak, u istoriju će ući kao prvi Kubanac na čelu vlade i partije koji se ne preziva Kastro.

A poznavanje disfunkcionalne birokratije moglo bi da se ispostavi kao suštinski važna veština, mnogo važnija od komandovanja bataljonima kada se bude krenulo sa primenom Raulovih planova poput prenamenovanja luke Marel u proizvodni pogon i ujedinjenja dve valute koje se koriste na Kubi. Sve ovo iziskivaće mnogo manevrisanja i pregovaranja i "hendlovanja" komplikovane birokratije.

Novi kubanski lider ceo život je napredovao u komunističkom sistemu, uživajući punu podršku Raula Kastra.

"Dijaz-Kanel nije plod improvizacije već dobro razmotren izbor mladog revolucionara", rekao je Kastro partiji i tako osigurao Dijaz-Kanelov izbor.

Kuba, Fidel Kastro
foto: EPA/ Yander Zamora

Zaostavština Kastrovih

Od dolaska na mesto predsednika 2018. Dijaz-Kanel je negovao imidž mladog, dinamičnog lidera koji koristi društvene mreže i čita sa tableta na sastancima vlade. Njegova politika konzervativnija je čak i od Kastrove. Njegova strategija je zasnovana na tome da ubedi starije generacije koje i dalje okupiraju ključne političke položaje, da neće potkopati uspehe njihove revolucije.

A njihova podrška će mu biti potrebna kako bi se pozabavio sa široko rasprostranjenim nezadovoljstvom zbog loše ekonomske situacije, novih američkih sankcija i sve tehnoliški potkovanijih disidentskih grupa.

Kritičari kažu da je njegov izbor samo maska. "Kastrov režim pokušava da prevari međunarodnu zajednicu pričom da Kastrovi više nisu na vlasti i da novi tip sada vodi zemlju", kaže kubansko-američka kongresmenka Marija Elvira Salazar koja je svoje mesto u Kongresu dobila obećavši strožije sankcije Kubi. "Kastrovi su i dalje na vlasti", rekla je ona.

Niko ne sumnja da Kastrovi neće imati ogroman uticaj na Kubu, doklegod je na vlasti komunistička vlada i moćna vojjska. Zet Raula Kastra, general Luis Alberto Rodrigez Lopez-Kleha, koji vodi vojnu kompaniju koja kontroliše državne hotele, marine i infrastrukturne projekte, prvi put je sada dobio mesto u Politbirou, izvršnom komitetu komunističke partije.

Raul Kastro, Kuba
foto: EPA/ ARIEL LEY ROYERO

Odlazak u penziju

Raul Kastro je godinama govorio da razmatra odlazak u penziju.

Za razliku od starijeg brata Fidela, koji je bio šef države 49 godina i koji je nameravao da radi do smrti, Raul Kastro je ograničio predsednički mandat na dva petogodišnja, uz uslov da predsednik na početku prvog mandata mora da bude mlađi od 60 godina.

Raul Kastro će u junu napuniti 90 godina, koliko je njegov brat imao kada je umro 2016.

Kada je misteriozna bolest naterala Fidela da siđe sa vlasti 2008. godine, on je nastavio da piše tekstove i presuđuje u svakodnevnim pitanjima. Za razliku od njega, očekuje se da će Raul Kastro malo više uživati u penziji.

Kada se povukao sa mesta predsednika 2018. Raul Kastro se retko kad pojavljivao u javnosti, a kada bi se i pojavio, prepuštao je Migelu Dijazu-Kanelu mikrofon.

Većinu vremena provodi u svom dobro čuvanom domu, koji se nalazi u kvartu koji je pre kubanske revolucije bio vrlo pomodan i bogataški, u gradu Santijago de Kuba, blizu mesta gde je Fidel sahranjen.

Kada je CNN 2020. posetio Santijago, stanovnici su o Kastrovoj kući govorili kao o "nultoj tački", nadimku koji je nosila i rezidencija Fidela Kastra u Havani. Raul Kastro je već podigao grobnicu pored groba supruge Vilme Espin, gerilke koja je umrla 2007. godine i to u panteonu revolucionara koji su se borili sa njima.

Raul je retko kada držao maratonske govore kakve je voleo njegov brat, ali je u petak, kada je podneo ostavku, održao neuobičajeno dug govor koji je trajao čak dva sata."Nastaviću da se borim rame uz rame sa vama, drugovi revolucionari", rekao je on.

"Spreman sam da dajem svoj skroman doprinos do kraja života", poručio je Raul.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track