ČEŠKA DALA ULTIMATUM RUSIJI KOJI ISTIČE U ČETVRTAK TAČNO U PODNE: Smesta vratite proterane češke diplomate ili.....
Foto: EPA / Martin Divíšek

Nije humoristička rubrika

ČEŠKA DALA ULTIMATUM RUSIJI KOJI ISTIČE U ČETVRTAK TAČNO U PODNE: Smesta vratite proterane češke diplomate ili.....

Planeta -

Češka je dala Rusiji rok do sutra u podne da omogući povratak 20 čeških diplomata koje je proterala kao odgovor na proterivanje 18 agenata ruske vojne obaveštajne službe GRU iz ambasade u Pragu u subotu, u suprotnom će svesti veliku rusku ambasadu u Češkoj na pet diplomata koliko je ostalo Čeha u Moskvi.

"Saopštio sam danas ruskom ambasadoru da Ruska Federacija ima rok do sutra u 12 sati da primi natrag sve proterane diplomate u Moskvu. Ako to ne učini odlučiću da se smanji broj ruskih diplomata u Pragu tako da odgovara sadašnjem stanju u češkoj ambasadi u Moskvi", rekao je novinarima novi češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.

Ruski ambasador je danas pozvan na sastanak u češko Ministarstvo spoljnih poslova i zato da mu Kulhanek izrazi protest protiv neprimerene reakcije Rusije kada je kao odgovor na proterivanje svojih 18 diplomata u subotu s rokom od 48 sati da napuste zemlju, jer je za 20 čeških diplomata dat rok od 25 sati da napuste Rusiju.

"S obzirom na razliku u veličini ambasada proterivanje 18 ruskih agenata neće ugroziti funkcionisanje ruske ambasade u Pragu, dok je reakcija ruske strane bila neprimerena i paralisala je rad naše ambasade u Moskvi", kazao je Kulhanek.

Ionako pogoršani odnosi Rusije i Češke ušli su u fazu pravog diplomatskog rata pošto je Češka u subotu iznela da ima dokaze za osnovanu sumnju da su dvojica agenata ruske službe GRU, isti koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta u Velikoj Britaniji Sergeja Skripalja, umešani u eksplozije municije u magacinima u Vrbjeticama na jugu Češke 16. oktobra i 3. decembra 2014. godine kada su poginule dve osobe.

"Svi znate šta se desilo i mi smo reagovali kao suverena zemlja", podsetio je danas novi šef češke diplomatije da je Češka zbog afere Vrbjetice odlučila da protera 18 ruskih diplomata ali isključivo one za koje ima pouzdana saznanja da su agenti ruskih službi GRU i SVR.

Kulhanek je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom a u četvrtak će o aferi Vrbjetice detaljno obavestiti ambasadore zemalja članica NATO jer Češka od NATO, kao i od Evropske unije, traži solidarnost i očekuje da je iskažu proterivanjem ruskih diplomata iz svojih zemalja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track