PRAVDA JE U RUKAMA AMERIKANACA: Šta sledi posle suđenja za ubistvo Flojda i da li je ovo kraj policijske brutalnosti u SAD?
Foto: EPA/ERIK S. LESSER

posledice procesa veka

PRAVDA JE U RUKAMA AMERIKANACA: Šta sledi posle suđenja za ubistvo Flojda i da li je ovo kraj policijske brutalnosti u SAD?

Planeta -

To što je Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda dokaz je da je Flojdov život zaista bio važan pravosudnom sistemu SAD kome se, kao i policajcu koji mu je klečao na vratu, na neki način sudilo.

Milioni Amerikanaca sada čekaju da vide da li će nesvakidašnji i vrlo redak trenutak nade podstaći političke lidere da se pokrenu i urade nešto po pitanju reforme policije i iskorenjivanja sistematskog rasizma.

Porota juče nije samo proglasila krivim bivšeg policajca za ubistvo Flojda. Proces veka u američkoj istoriji pružio je nadu da će Amerikanci svih rasa jednog dana biti jednaki i da će policija biti odgovorna za kršenje zakona koje su plaćeni da sprovode.

Presuda neće vratiti u život Flojda. Niti će obrisati milione nepravdi koje crni Amerikanci trpe i koje nisu snimljene mobilnim telefonima, niti će crnci prestati da se užasavaju svakog policijskog zaustavljanja.

Ali, piše CNN, trenutak kada je Šovin vraćen u zatvor, ruku vezanih iza leđa, izazvao je uzdah olakšanja i kod mnogih - nevericu.

"Ovo je monumentalan trenutak, istorijski. Važan trenutak u istoriji", rekao je Flojdov brat Filoniz.

Flojdov rođak Brendon Vilijams je dodao da mnovi Crnci i dalje žive u svakodnevnom strahu. "Stoga, kada kažemo da je ovo važan trenutak, mislimo da je to prilika za Ameriku da krene pravim putem", rekao je on.

Džordž Flojd, BLM
foto: EPA/ CRAIG LASSIG

Lopta u rukama Senata

"Ne možemo da se zaustavimo na ovom", rekao je predsednik Džo Bajden nazvavši presudu "previše retkim" korakom za crnce. Potpredsednica Kamala Haris je navela da smo "svi deo zaostavštine Džordža Flojda i da je naš posao da je ispoštujemo i da ispoštujemo njega".

Pred Senatom je već podnet zakon o promeni policijskih praksi, nazvan Pravda Džordža Flojda u policijskim praksama. Demokrate smatraju da će taj zakon sprečiti rasno i versko profilisanje, zabraniti davljenje osumnjićenih tokom hapšenja, racije bez naloga, olakšati krivične istrage policije i prevaspitati policiju tako da imaju odnos poverenja sa zajednicom kojoj služe.

Usvajanje zakona biće malo veći zalogaj budući da se većina republikanaca protivi konceptu uvođenja federalnih standarda za policiju.

Primetno je i da se retko koji republikanac oglasio posle presude. Umesto toga, pokušali su da masovne proteste koji su izbili ne samo u Americi već i šire, predstave kao levičarsku anarhiju i radikalne pozive da se ukine policije, a optuživali su i demokrate da izazuvaju nasilje tokom suđenja.

Oni umereniji, poput Mita Romnija, poručili su da imaju poverenja u američki pravosudni sistem. "Nadam se da će se temperatura sada malo spustiti", rekao je ovaj senator iz Jute.

Karen Bas, jedna od autora Flojdovog zakona, kaže da joj presuda daje nadu da će zakon biti prihvaćen, ali navodi da i dalje postoji ogroman jaz između demokrata i republikanaca o reformi policije i imunitetu koji štiti policiju pred građanskim sudovima.

Isto tako, ne treba izgubiti iz vida da nisu možda sve demokrate za ovaj zakon. Iako je Bajden naizgled potpuno posvećen reformi policije, a pobedu na predsedničkim izborima duguje mahom crnim glasovima, postavlja se pitanje koliko političkog kapitala novi predsednik ima, s obzirom na generalno obimnu agencu i vrlo bliske veze sa policijom.

Tužilaštvo je vrlo jasno stavilo do znanja da se sudi jednom policajcu a ne celoj policiji.

"Glavno pitanje je da li ćemo dozvoliti politici da nas podeli?", pitao je advokat porodice Flojd, Kris Stjuart. "Jer se upravo to sada dešava. Republikanci i demokrate se drže svoje strane. Ujedinjeni, bićemo u prilici da usvojimo ovaj zakon i spasimo živote ljudi i ne nađemo se ponovo u ovakvim situacijama", dodao je.

Kraj tragičnom nizu?

Zvaničnici i aktivisti, zajedno sa predsednikom SAD, svi su naglasili da jedna presuda ne može da promeni kompletno američko društvo i iskoreni brutalnost i predrasude policije sa kojima se obojeno stanovništvo susreće.

Surova realnost policijskih ubistava nastavila se i posle Flojdove smrti i masovnih protesta - nedavno je u Mineapolisu policijski veteran ubio 20-godišnjeg Donte Rajta, dok je policajac u Čikagu ubio 13-godišnjeg Adama Toleda. Istog dana kada je doneta presuda, u Ohaju je policija ubila 16-godišnju Makiju Brajant.

Vodeće figure, od bivšeg predsednika Baraka Obame do državnog tužioca Minesote, generala Kita Elisona poručuju da je pred SAD dug put koji će zavisiti od spremnosti Amerikanaca da nastave sa pritiscima sve dok se policijska ubistva ne zaustave. Elison, koji je bio na čelu tima tužilaca u slučaju Šovin, ocenio je da je presuda "prvi korak ka pravdi".

"Sada je kurs pravde u vašim rukama, a kada kažem 'vašim rukama', mislim na ruke stanovnika Sjedinjenih Država".

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track