DRŽAVNI POSAO NA ITALIJANSKI NAČIN: Došao u bolnicu samo da potpiše ugovor o radu, i nisu ga videli 15 sledećih godina! VIDEO
Foto: Profimedia

drsko

DRŽAVNI POSAO NA ITALIJANSKI NAČIN: Došao u bolnicu samo da potpiše ugovor o radu, i nisu ga videli 15 sledećih godina! VIDEO

Planeta -

Zaposleni u bolnici u gradu Katankaro na jugu Italije prima platu već 15 godina ne pojavljujući se na poslu. Salvatore Skumaće (67), vrsta italijanskog kralja lečnina, državu je koštao vrtoglavih 538 hiljada evra tokom decenije i po neaktivnosti, odnosno skoro 3.000 evra mesečno.

Trebao je da radi kao službenik za zaštitu od požara u bolnici Puljeze-Ćaćo u Katankaru, ali je 15 godina izbegavao da dolazi na posao. U bolnici je viđen samo jednom - onog dana kada je došao da potpiše ugovor o radu. Davne 2005. god.

Zapretio je tadašnjoj direktorki da će naneti štetu i njoj i njenoj porodici ako ga razotkrije i da će prestati da popunjava disciplinske evidencije svojih izostanaka. Uplašena, ona ga je poslušala, a kada se povukla, njeni naslednici nikada nisu proverili Skumačev status.

Policajci su primetili da je reč o prevari tek kada su upoređivali spiskove bolničkog osoblja i raspored njihovih smena. Tada je sprovedena interna istraga i Skumaće je otpušten prošlog septembra sa posla na kojem se nikada nije pojavio.

Sada se 67-godišnjak tereti za teško iznuđivanje, prevaru i zloupotrebu položaja. U akciji kodnog naziva Part Time, njegovi šefovi su takođe osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja jer nisu istraživali navodnu prevaru.

On nije bio jedini zaposleni bolnice koji je voleo da neopravdano odsustvuje sa posla. Još 57 zaposlenih nedavno je uhvaćeno u prevari i sada su pod istragom.

Italija već godinama ima hronični problem sa državnim službenicima koji se nikada ne pojave na poslu, a od 2016. godine pojačane su inspekcije u javnim institucijama.

Naročito upečatljiv slučaj zabeležen je u San Remu, gde je jedan obezbeđenje svakodnevno dolazio na posao u Gradsku kuću u donjem vešu. Državni stan u kojem je živeo bio je zapravo deo kompleksa u kome se nalazi gradska skupština, pa bi svaki dan dolazio stisnutih očiju u gaćama, izvlačio službenu ličnu kartu kako bi snimio zbog kojeg se navodno pojavio posao, a zatim se odmah vratio u stan i nastavio da spava kao mrtav.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja