Najnovije vesti

POKRET BLM PATOSIRAO DŽOA BAJDENA: Neće mu se svideti kako su ga borci za prava Afroamerikanaca uporedili sa Trampom! VIDEO
Foto: EPA/ CRAIG LASSIG, EPA/Andrew Harrer

pročitali ga

POKRET BLM PATOSIRAO DŽOA BAJDENA: Neće mu se svideti kako su ga borci za prava Afroamerikanaca uporedili sa Trampom! VIDEO

Planeta

Pokret Blek Lajfs Meter (BLM) koji je iznikao proteklih godina u SAD na temelju borbe za prava Afroamerikanaca, pogotovu njihovog tretmana od strane policije šokirao je javnost tvitom o predsedniku SAD Džou Bajdenu.

Naime, iako je uobičajeno mišljenje da je on naklonjen pokretu BLM, za razliku od bivšeg predsednika Donalda Trampa, oni u tvitu tvrde suprotno.

"Bajden šalje više vojne opreme u crnačke četvrti nego što je Tramp poslao, kaže da Bajden više teroriše Crnu zajednicu nego Tramp" stoji u tvitu.

Bajden je danas nazvao presudu kojom je policajac Derek Šovin proglašen krivim po svim tačkama optužnice za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda ogromnim korakom za pravdu u SAD.

Rojters prenosi da je Bajden povodom presude Šovinu dao izjavu nacionalnoj televiziji u kojoj je poručio da je to bilo ubistvo usred dana koje je mogao da vidi ceo svet i da je sistemski rasizam nešto što opterećuje američku naciju.

"Ništa više ne može vratiti porodici Flojd njihovog brata i oca, ali ovo može biti ogroman korak napred ka dostizanju pravde u Americi", poručio je predsednik SAD.

On je pohvalio i hrabru mladu ženu koja je snimila policajca Šovina kako kleči na Flojdovom vratu i pomenuo policajce koji su svedočili protiv kolege na poziv tužilaštva.

Ranije tokom dana američki predsednik je rekao je da se moli za ispravnu presudu u procesu protiv Dereka Šovina.

O sudbini Dereka Šovina odlučivalo je 12 porotnika, šest belaca i četiri Afroamerikanca. Oni su presudu razmatrali ukupno 10 sati, u toku dva dana, a on je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice ,ubistvo drugog stepena i ubistvo trećeg stepena, kao i ubistvo drugog stepena iz nehata.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...