KO JE JAKUB KULHANEK ČOVEK KOJI JE POSTAVIO ULTIMATUM MOSKVI: Položio zakletvu za ministra, a onda zapretio Rusiji odmazdom!
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

DIPLOMATSKI RAT

KO JE JAKUB KULHANEK ČOVEK KOJI JE POSTAVIO ULTIMATUM MOSKVI: Položio zakletvu za ministra, a onda zapretio Rusiji odmazdom!

Planeta -

Tridesetšestogodišnji Jakub Kulhanek postao je danas novi ministar spoljnih poslova Češke i posle imenovanja u Praškom zamku saopštio Moskvi ultimatum da do četvrtka tačno u 12 sati vrati proterane češke diplomate u ambasadu u Moskvi inače će se suočiti sa oštrim merama.

Jakuba Kulhaneka u Praškom zamku imenovao je predsednik Miloš Zemena. Kulhanke je došao za prvog čoveka češke diplomatije posle odlaska potpredsednika vlade Jana Hamačeka, kome je povereno nadgledanje ministarstva nakon smene Tomaša Petričeka.

Do sada je Kulhanek bio zamenik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Češke. Novog ministra na funkciji je dočekao premijer Andrej Babiš.

„Ministar je imenovan u veoma teškom vremenu“, rekao je premijer.

"Odmah će se pozabaviti pitanjima od nacionalnog interesa. Radujem se daljoj saradnji u komunikaciji sa našim partnerima, a takođe se pripremamo za češko predsedavanje Savetom EU."

Prioriteti novog ministra spoljnih poslova biće kontinuirani prozapadni pravac češke diplomatije, saradnja na nivou EU i NATO, ekonomska diplomatija. Takođe će se intenzivno fokusirati na trenutnu situaciju u češko-ruskim odnosima.

„Sada nije lako vreme za češku diplomatiju“, rekao je Kulhanek na konferenciji za štampu nakon inauguracije.

"Pristupam ulozi ministra spoljnih poslova sa velikom poniznošću i osećajem odgovornosti. Znam da se mogu osloniti na iskusne diplomate, od kojih mnoge znam lično. Želim da održim kontinuitet naše spoljne politike i da češka diplomatija govori kao jedan glas. Takođe želim da se pozabavim pitanjima vezanim za Kovid i putovanja “, dodao je on.

Aleksandar Zmejevski, Rusija, Češka, ambasador
foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ko je Jakub Kulhanek

Jakub Kulhanek novopostavljeni ministar spoljnih poslova Češke rođen u Melniku 30. juna 1984. Univerzitetsko obrazovanje završio je u Sjedinjenim Državama kao i u Velikoj Britaniji iz domena spoljnih poslova.

Radnu karijeru započeo je 2004 u Centru za analizu evropske politike - CEPA u Vašingtonu. Od 2009 - 2010 radio je u kabinetu evropskog komesara za proširenje i evropsku susedsku politiku, Asocijacija za međunarodne odnose, gde je bio istraživač i analitičar, program za Istočnu Evropu 2011. godine, radio je i kao analitičar u NATO informativnom centru u Pragu, istraživač pri parlamentarnoj skupština NATO-a od 2007 - 2012, Savetnik ministra za spoljne poslove i bezbednosna pitanja od 2011 - 2013, Zamenik ministra spoljnih poslova 2014, Spoljne konsultantske usluge 2014 - 2016,Zamenik ministra nadležan za poslove vlade 2016 - 2018. Takođe nosilac je potvrda TOP SECRET i NATO TOP SECRET. Pohađaoje i niz kurseva o spoljnoj i bezbednosnoj politici. Živi u Pragu sa partnerom i dvogodišnjom ćerkom

Češka je dala Rusiji rok do sutra u podne da omogući povratak 20 čeških diplomata koje je proterala kao odgovor na proterivanje 18 agenata ruske vojne obaveštajne službe GRU iz ambasade u Pragu u subotu, u suprotnom će svesti veliku rusku ambasadu u Češkoj na pet diplomata koliko je ostalo Čeha u Moskvi.

"Saopštio sam danas ruskom ambasadoru da Ruska Federacija ima rok do sutra u 12 sati da primi natrag sve proterane diplomate u Moskvu. Ako to ne učini odlučiću da se smanji broj ruskih diplomata u Pragu tako da odgovara sadašnjem stanju u češkoj ambasadi u Moskvi", rekao je novinarima novi češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.

Ruski ambasador je danas pozvan na sastanak u češko Ministarstvo spoljnih poslova i zato da mu Kulhanek izrazi protest protiv neprimerene reakcije Rusije kada je kao odgovor na proterivanje svojih 18 diplomata u subotu s rokom od 48 sati da napuste zemlju, jer je za 20 čeških diplomata dat rok od 25 sati da napuste Rusiju.

"S obzirom na razliku u veličini ambasada proterivanje 18 ruskih agenata neće ugroziti funkcionisanje ruske ambasade u Pragu, dok je reakcija ruske strane bila neprimerena i paralisala je rad naše ambasade u Moskvi", kazao je Kulhanek.

Prag, ruska mabasada u Pragu, Češka
foto: EPA / Martin Divíšek

Ionako pogoršani odnosi Rusije i Češke ušli su u fazu pravog diplomatskog rata pošto je Češka u subotu iznela da ima dokaze za osnovanu sumnju da su dvojica agenata ruske službe GRU, isti koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta u Velikoj Britaniji Sergeja Skripalja, umešani u eksplozije municije u magacinima u Vrbjeticama na jugu Češke 16. oktobra i 3. decembra 2014. godine kada su poginule dve osobe.

"Svi znate šta se desilo i mi smo reagovali kao suverena zemlja", podsetio je danas novi šef češke diplomatije da je Češka zbog afere Vrbjetice odlučila da protera 18 ruskih diplomata ali isključivo one za koje ima pouzdana saznanja da su agenti ruskih službi GRU i SVR.

Kulhanek je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom a u četvrtak će o aferi Vrbjetice detaljno obavestiti ambasadore zemalja članica NATO jer Češka od NATO, kao i od Evropske unije, traži solidarnost i očekuje da je iskažu proterivanjem ruskih diplomata iz svojih zemalja.

Kurir.rs/A.M./Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track