ROVER NAPRAVIO KISEONIK NA MARSU: Uz pomoć ove kutije astronauti će u svemiru moći lakše da dišu FOTO, VIDEO
Foto: EPA/NASA / JPL-CALTECH

REVOLUCIONARNO

ROVER NAPRAVIO KISEONIK NA MARSU: Uz pomoć ove kutije astronauti će u svemiru moći lakše da dišu FOTO, VIDEO

Planeta -

Rover NASA "Istrajnost" transformisao je ugljen-dioksid iz Marsove atmosfere i pretvorio ga u kiseonik, što je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.

"Ovo je ključan prvi korak ka pretvaranju ugljen-dioksida u kiseonik na Marsu", rekao je Džim Rojter, jedan od pomoćnika direktora u NASA.

Eksperiment se desio 20. aprila, a NASA se nada da će naredne verzije eksperimentalnog materijala pomoći da jednog dana i čovek koristi transformisani kiseonik sa Marsa.

Astronautima koji budu išli u misiju na Mars će to pomoći da ne nose sa sobom velike količine kiseonika kako bi uspeli da se vrate na Zemlju.

Eksperiment je urađen pomoću "Mars oksidžen in-Situ rizors jutulizejšn eksperimenta" (MOXIE), što je kutija veličine akumulatora i nalazi se na prednjem delu rovera.

Moxie, rover, 0607102610
foto: NASA/Profimedia

Koristi struju i hemijske procese kako bi razdvojila molekule C02, praveći kiseonik sa jedne strane i ugljen-monoksid, sa druge.

U prvom pokušaju, MOXIE je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno za astronauta da diše deset minuta u normalnim aktivnostima.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track