BAJDEN, PUTIN, I EVROPA SAGLASNI PO OVOM PITANJU: Svet mora složno u borbu za zaštitu planete! Ovo su novi ciljevi!
Foto: EPA

ekološki samit

BAJDEN, PUTIN, I EVROPA SAGLASNI PO OVOM PITANJU: Svet mora složno u borbu za zaštitu planete! Ovo su novi ciljevi!

Planeta -

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obavezala se danas da će prepoloviti emisije gasova staklene bašte do 2030. godine.

Predsednik SAD objavio je danas, na početku dvodnevnog virtuelnog samita svetskih lidera o klimi, da je cilj njegove zemlje smanjenje emisija za 50-52 odsto u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Džo Bajden
foto: EPA / Al Drago / Pool

Rojters prenosi da administracija SAD, koje su drugi vodeći svetski emiter ovih štetnih gasova nakon Kine, smatra da će novim ciljem podstaći druge velike zemlje emitere da povećaju svoje ambicije u borbi protiv klimatskih promena.

ekološki samit
foto: EPA / AL DRAGO

"Ovo je decenija u kojoj moramo donositi brze odluke kojima ćemo izbeći najgore posledice klimatske krize", poručio je Bajden.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će novi američki cilj imati dalekosežne posledice i na druge zemlje ,a Japan je već povećao svoj cilj smanjenja emisija na 46 odsto do 2030. godine.

Putin: Klimatski sporazum uz borbu protiv siromaštva

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da sporazumi postignuti na platformi UN pružaju pouzdanu bazu za kontrolu emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, kao i da je Rusija svesna svoje odgovornosti.

To se pre svega odnosi na primenu okvirne konvencije UN o klimatskim promenama, Protokolu iz Kjota i Pariskom sporazumu, navodi Tass.

Putin je naglasio da Rusija odlučno radi na stvaranju moderne zakonske regulative kako bi primenila kontrolu emisije ugljen dioksida i stimulisala njeno smanjenje.

Vladimir Putin
foto: EPA / ALEXEI DRUZHININ

"Želeo bih još jednom da naglasim da je Ruska Federacija iskreno zainteresovana za jačanje međunarodne saradnje u cilju traganja za efikasnim rešenjima problema klimatskih promena", rekao je ruski lider.

On je dodao da se to takođe odnosi na sve druge akutne globalne probleme.

Prema njegovim rečima, rezultat ovog klimatskog samita trebalo bi da doprinese takvim naporima. Putin je takođe naglasio da globalni razvoj ne bi trebalo da bude "jednostavno samo zelen", već i održiv u toku pune primene tog cilja.

On je dodao da to treba da važi za sve zemlje, bez izuzetaka.

"To bi, u skladu sa tim, trebalo da bude usko povezano sa postizanjem napretka u ključnim oblastima kao što su borba protiv siromaštva i smanjenje jaza među zemljama", istakao je predsednik Rusije.

I Kanada postavila novi cilj

Kanadski premijer Džastin Trudo takođe je najavio smanjenje emisija od 40-45 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Makron: Poštovati životnu sredinu ali i troškove ulaganja

Emanuel Makron
foto: EPA / Ian Spencer Langsdon

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da svet treba da poštuje životnu sredinu, ali i da uvaži troškove ulaganja i trgovine i tvrdi da bez toga neće doći do prelaska na zeleniju ekonomiju.

"Preduzimanje akcije u vezi sa klimom znači regulisanje i regulisanje na međunarodnom nivou", rekao je Makron na virtuelnom globalnom samitu o klimi čiji je domaćin američki predsednik Džo Bajden, preneo je Rojters.

EU: Smanjiti emisiju i u transportiu i građevini

Evropa će primeniti trgovinu dozvola za emisije gasova koje se koriste za kontorolu zagađenja na građevniski i transportni sektor, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na samitu svetskih lidera o klimi, postavljajući osnovu za planiranu izmenu tržišta ugljenika EU.

"Učinićemo da trgovina dozvolama za emisije gasova funkcioniše ne samo za proizvodnju energije i u industriji, već i za transport i kod (izgradnje) zgrada", rekla je.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track