ZAŠTO SU AMERIČKE SANKCIJE RUSIJI PUCANJ IZ PRAZNE PUŠKE: Moskva već ima spreman odgovor koji se Vašingtonu neće dopasti! VIDEO
Foto: Profimedia

jasno

ZAŠTO SU AMERIČKE SANKCIJE RUSIJI PUCANJ IZ PRAZNE PUŠKE: Moskva već ima spreman odgovor koji se Vašingtonu neće dopasti! VIDEO

Planeta -

Iako Vašington preti uvođenjem dodatnih sankcija Rusiji, analitičari očekuju da će odgovor Moskve biti isti kao i obično usmeren na povećanje ruske ekonomske nezavisnosti.

"Amerikanci kažu: budite oprezni ili bismo mogli učiniti više, ali Rusija će samo nastaviti put ka ekonomskoj nezavisnosti“, rekla je Elina Ribakova, zamenik glavnog ekonomiste na Institutu za međunarodne finansije u Vašingtonu, agenciji Blumberg.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena upozorila je u nedelju na „posledice“ koje bi se dogodile ako opozicioni aktivista Aleksej Navalni umre u zatvoru. Upozorenje je usledilo nakon uvođenja novih ekonomskih kazni od strane SAD, zbog navoda o ruskom hakovanju i mešanju u predsedničke izbore. Novo nametnute mere uključuju zabranu kupovine obveznica na primarnom ruskom tržištu.

Međutim, portparol predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u petak da taj potez nije uticao na osnove ruske ekonomije. „Makroekonomska stabilnost je u potpunosti obezbeđena“, rekao je Peskov. „Efikasnost našeg ekonomskog bloka je međunarodno priznata. Nemamo razloga da sumnjamo u ovakvo stanje stvari “, nastavio je.

Međunarodne rejting agencije potvrđuju da je Rusija dobro pozicionirana u slučaju kratkoročnog poremećaja na tržištu, pre svega zbog čvrstog stanja njenog sistema, uz snažnu potražnju lokalnih banaka, rekao je Fič. Mudi's je u ponedeljak rekao da će ruske finansijske rezerve omogućiti zemlji da se izbori sa negativnim efektima sankcija. Rejting agencija S&P takođe je primetila da sankcije neće imati značajan uticaj na oporavak ruskog budžeta i neće podrivati stabilnost finansijskog tržišta zemlje.

Stručnjaci ističu da su tokom sedam godina zapadnih sankcija Rusiji, zbog Ukrajine, ruska vlada i centralna banka smanjili izloženost zemlje dolarima, preselili imovinu iz SAD-a i prodali manji deo duga strancima.

Rusija je preoblikovala svoj međunarodni ulog, smanjivši svoj udeo u američkom dolaru u korist drugih valuta i zlata. Državne rezerve zemlje neprekidno rastu poslednjih godina, od 5. aprila iznose 580,5 milijardi dolara, uprkos Covid-19, rezerve su prošle godine porasle za više od 40 milijardi dolara.

Udeo zlata u ruskim deviznim rezervama prvi put je skočio iznad dolara 2020. Plemeniti metal je krajem septembra činio 24% deonica centralne banke. Udeo dolarske aktive iznosio je 22%, u poređenju sa više od 40% u 2018. godini.

Udeo ruskih međunarodnih rezervi u SAD srušio se na nešto manje od 7% do kraja septembra, u poređenju sa oko 30% u 2014. godini.

Kao deo plana predsednika Putina za dedolarizaciju trgovine, Rusija je takođe smanjila upotrebu dolara u izvozu u EU, Kinu i Indiju. Evro je skoro premašio dolar u trgovini Rusije sa EU, a već ga je premašio u izvozu u Kinu. Trenutno se oko dve trećine ruskog izvoza u Indiju plaća u rubljama.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track