EVROPSKI NARODNJACI PORUČILI ERDOGANU: U EU nema mesta za agresore. On krši teritorijalni integritet Grčke i Kipra, dve članice!
Foto: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Savez evropskih narodnjačkih partija

EVROPSKI NARODNJACI PORUČILI ERDOGANU: U EU nema mesta za agresore. On krši teritorijalni integritet Grčke i Kipra, dve članice!

Planeta -

Savez evropskih narodnjačkih partija (EPP) objavio je novi strateški dokument koji se tiče zbližavanja u odnosima EU i Turske pod naslovom: "Nema mesta u EU za agresore", dok turski predsednik Erdogan provocira Uniju i udaljava svoju državu od evropskih standarda.

Ne može biti govora o zbližavanju odnosa EU i Turske sve dok predsednik Erdogan i dalje provocira EU i njene države članice i udaljava Tursku od evropskih standarda. To je poruka koju će EPP grupa poslati glasajući u Parlamentarnom odboru za spoljne poslove o izveštaju koji daje pregled odnosa između Ankare i EU, dodaje se u saopštenju EPP.

„Nema sumnje, odnosi EU i Turske su na istorijski najnižoj tački. Da bi ih ponovo izgradili, biće potrebno vratiti poverenje i ponovo proceniti okvir odnosa. Jasno je da su pristupni pregovori u ozbiljnoj opasnosti sve dok Turska odbija da sprovede reforme, podriva principe vladavine zakona i osnovna prava i krši teritorijalni integritet Grčke i Kipra, dve države članice EU. U EU nema mesta za agresore “, naglasio je Vlad Nistor, član Evropskog parlamenta, koji je pregovarao o Izveštaju u ime grupe EPP.

„Isto važi i za modernizaciju Carinske unije. Ovo bi mogao biti veoma dobar način za Tursku da svoje standarde uskladi sa evropskim u oblastima kao što su usluge, javne nabavke ili razvoj. Ali modernizacija mora biti povezana sa demokratskim napretkom, ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Videći nedostatak političke volje na strani turske vlade, nećemo napredovati ”, rekao je Nistor.

„EPP grupa će u bliskoj budućnosti održati internu raspravu kako bi redefinisala kako vidi buduće odnose sa ovom susednom državom“, zaključio je on.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track