BAJDENOV PRST U OKO ERDOGANU: SAD na korak do priznanja turskog genocida nad Jermenima! VIDEO
Foto: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL, Profimedia

opasno

BAJDENOV PRST U OKO ERDOGANU: SAD na korak do priznanja turskog genocida nad Jermenima! VIDEO

Planeta -

Džo Bajden bi trebao postati prvi američki predsjednik koji je masovna zverstva koja je nad Jermenima počinilo Osmansko carstvo prepoznao kao genocid, poklapajući se sa 106. obežavanjem tragedije ove subote.

Američki zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti rekao je za The National da će Bajden priznati genocid nad Jermenima u izjavi povodom godišnjice ubistava.Njujork Tajms je prvi izvestio o ovoj odluci.

Iako se bivši predsednik Ronald Reagan u izjavi o holokaustu 1981. godine pozvao na genocid nad Jermenima, niko od prethodnika Bajdena zločine - u kojima se procenjuje da je ubijeno oko 1,5 miliona jermenskih civila - nije označio kao genocid.

Bivši američki predsednici koristili su izraze kao što su "masovna ubistva" ili "zverstva" kako bi pripisali sistematsku smrt Jermena tokom Prvog svetskog rata.

Izjava Bajdena po prvi put bi uskladila izvršni i zakonodavni ogranak američke vlade po tom pitanju.

Kongres je velikom većinom priznao genocid u decembru 2019. Od tada su članovi obe stranke tražili od Bele kuće da sledi njihov primer.

Prošlog meseca, grupa od 38 visokih senatora pozvala je Bajdena da oda priznanje. U sredu je 107 članova Doma izdalo pismo tražeći od gospodina Bajdena da "jasno i direktno prizna genocid nad Jermenima u vašoj izjavi od 24. aprila".

Izvori upoznati sa procesom donošenja odluka rekli su za The National da su Stejt department i Pentagon više oklevali od Bele kuće u njegovom zastupanju.

Uzeti su u obzir strahovi od još veće antagonizacije Turske i rizikovanja planova američkog povlačenja iz Avganistana, kao i trgovinski odnosi.

Bajden još nije pozvao turskog kolegu i napetost nastavlja da raste zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400 od Ankare. Ove nedelje, SAD su obavestile Tursku o uklanjanju iz novog multinacionalnog sporazuma F-35.

Administracija Bajdena, međutim, oslanja se na Tursku kako bi pomogla u povlačenju Avganistana zakazanom za 11. septembar i u mirovnim pregovorima sa talibanima. Turska će biti domaćin međunarodne mirovne konferencije za Avganistan sredinom maja.

Ankara već dugo upozorava SAD na posljedice priznavanja genocida. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u ovosedmičnom intervjuu da bi zvanično priznanje "pogoršalo veze".

"Ako Sjedinjene Države žele da pogoršaju veze, odluka je njihova", rekao je gospodin Cavusoglu za novinsku stranicu Haberturk.

Međutim, 29 zemalja je već prepoznalo masovna ubistva Jermena kao genocid, uključujući Nemačku, Rusiju, Italiju, Argentinu, Francusku i Kanadu.

Za Belu kuću odluka je bila o posvećenosti Bajdena ljudskim pravima kao sastavnom delu njegove spoljnopolitičke platforme, podršci Kongresa i zalogu kampanje koji je dao prošlog aprila.

"Ako budem izabran, obavezujem se da ću podržati rezoluciju kojom se priznaje genocid nad Jermenima i učiniću univerzalna ljudska prava glavnim prioritetom", tvitovao je gospodin Biden tokom predsedničke trke.

Ali administracija se takođe zalaže za reakcije Turske, koje bi mogle doći u obliku simbolične izjave kojom se ubistva američkih domorodaca prepoznaju kao genocid. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uputio je tu pretnju 2019. godine.

Jermenske grupe poput Jermenskog nacionalnog komiteta Amerike pozdravile su izveštaje o priznanju Bajdena i nazvale ga "prelomnom tačkom američke politike, prekretnicom za Ameriku prema pravdi koja se duguje jermenskoj naciji, sigurnosti koja je potrebna za budućnost Jermenije".

Kurir.rs/National

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja