SOLIDARIŠU SE SA ČESIMA: Baltičke zemlje proteruju ruske diplomate
Foto: EPA / Yuri Kochetkov

rat se nastavlja

SOLIDARIŠU SE SA ČESIMA: Baltičke zemlje proteruju ruske diplomate

Planeta -

Litvanija, Letonija i Estonija naložile su da ukupno četvoro ruskih diplomata u lokalnim ambasadama napuste zemlju u znak solidarnosti sa Češkom.

Litvanija šalje kući dvoje ruskih diplomata, a Letonija i Estonija po jednog. Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis rekao je novinarima da su proterane diplomate koristile diplomatsko pokriće za špijuniranje.

Letonija neće tolerisati subverzivne aktivnosti na svom tlu i tlu svojih partnera i saveznika, porulio je ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič.

Češka je prošle sedmice saopštila da su dva ruska špijuna optužena za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja nervnim agensom u Velikoj Britaniji 2018. godine, takođe, odgovorna za eksploziju magacina municije u Češkoj 2014, kada su poginule dve osobe. Slovačka se ubrzo pridružila, proterivanjem trojice diplomata u znak solidarnosti sa Češkom.

Litvanija je pozvala danas na solidarnost sa Češkom, koja je protjerala 18 ruskih diplomata iz Praga i naredila da Rusija skloni i većinu preostalog diplomatskog osoblja.

Česka se zahvalila baltičkim prijateljima na "hrabrosti u ovoj teškoj situaciji".

Estonsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskob ambasadora Aleksandera Petrova na konsultacije i uručilo mu protesnu notu zbog Češke, upozorivši ga da je Rusija prekršila međunarodne zakone na teritoriji EU i NATO članice i potkopala suverenitet Češke što je rezultiralo smrću dve osobe.

Sada se čeka odgovor Rusije, koji će sigurno uslediti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track