PRAZNE ZGRADE, PRAZNA I OBEĆANJA Propalo Trampovo osmo svetsko čudo u Viskonsinu, ništa od najavljenih 13.000 radnih mesta VIDEO
Foto: EPA/ JEFFREY PHELPS

plan iz 2017.

PRAZNE ZGRADE, PRAZNA I OBEĆANJA Propalo Trampovo osmo svetsko čudo u Viskonsinu, ništa od najavljenih 13.000 radnih mesta VIDEO

Planeta -

Kada je prvi put najavljen 2017. godine, Fokskonov plan za izgradnju ogromne fabrike elektronike u saveznoj državi Viskonsin tadašnji američki predsednik Donald Tramp je pozdravio kao znak ponovnog rađanja američke proizvodnje.

Ipak, gotovo četiri godine kasnije kompleks koji je trebalo da stvori Silicijumsku dolinu u industrijskom Srednjem zapadu postao je skupina uglavnom praznih zgrada u kojima se ne stvaraju nikakvi visokotehnološki proizvodi, piše CNN.

Ništa od najavljivane mega investicije

Ove nedelje postalo je i službeno da od najavljivane investicije od 10 milijardi dolara za otvaranje čak 13.000 radnih mesta neće biti ništa. Viskonsin Ekonomik Divelopment Korp. i tajvanski proizvođač elektronike potpisali su revidirani ugovor o podsticajima u kojem se navodi kako će Fokskonova investicija od 672 miliona dolara stvoriti manje od 1.500 novih radnih mesta. Paket podsticaja sada iznosi samo 80 miliona dolara, odnosno manje od tri odsto od gotovo tri milijarde dolara poreskih olakšica i drugih pogodnosti koje je država prvobitno obećala.

"Kad sam se kandidovao za guvernera, obećao sam da ću sarađivati sa Fokskonom kako bismo postigli što bolji dogovor za našu saveznu državu. Poslednji dogovor nije dobar ni za Viskonsin, a ni ja ga ne smatram povoljnim", rekao je u utorak guverner Toni Evers iz Demokratske stranke.

Evers se protivio unosnom paketu podsticaja i učinio ga jednim od glavnih pitanja izborne kampanje 2018. godine, kada je pobedio dotadašnjeg guvernera Skota Vokera, republikanca i saveznika tadašnjeg američkog predsednika Trampa.

Nova nagodba zapravo je korak napred za Fokskon koji je rizikovao da uopšte ne dobije državne podsticaje nakon što je odustao od planova za proizvodnju ravnih ekrana za televizore ili druge uređaje. Prvobitni dogovor predviđao je da Fokskon, koji je poznat po proizvodnji Eplovih ajfona i Amazonovih Eko Dotsa u ogromnim fabrikama u Kini, proizvede vrhunske monitore, osim ulaganja i zapošljavanja, kako bi ispunio uslove za podsticaje.

Tramp je postrojenje nazvao "osmim svetskim čudom"

Fokskon je izjavio kako je zahvalan što mu novi dogovor "omogućava, kao i ostalim proizvođačima, da ostvari poreske podsticaje na temelju otvaranja novih radnih mesta i kapitalnih ulaganja bez obzira na vrstu proizvoda i robe koja se proizvodi". Fokskon je rekao da je njegovo obećanje o ulaganju 672 miliona dolara još uvek "jedan od najvećih projekata ekonomskog razvoja dosad" u Viskonsinu.

Osim grandioznih prvobtnih obećanja o postrojenju koje je Tramp nazvao "osmim svetskim čudom", vrednost podsticaja u originalnom ugovoru bilo je to što su privukli toliko pažnje na projekat.

"Podsticaji su iznosili preko 200.000 dolara po radnom mestu. Za novu kompaniju obično su podsticaji oko 50.000 dolara po radnom mestu. Ovaj novi dogovor je otprilike u tim okvirima", rekao je Tim Bartik, viši ekonomista na Institutu za istraživanje zapošljavanja.

Ne kažu koliko se koristi od 1.4 miliona kvadrata u tri zgrade

Fokskon je objavio da razmatra niz mogućih namena pogona, uključujući izradu digitalnih zdravstvenih proizvoda i robotike pomoću veštačke inteligencije, poluvodiča, 5G tehnologija i delova za električna vozila. Kompanija je takođe rekla da bi fabrika mogla imati koristi od napora administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da podstiče povećanje domaće proizvodnje računarskih čipova i baterija za električna vozila.

Tokom ranih dana pandemije Fokskon je u fabrici u Viskonsinu izrađivao maske i respiratore. Međutim, kompanija nije otkrila koliko se trenutno koristi od njenih 1.4 miliona kvadratnih metara u tri zgrade. Kaže da se planovi temelje na "trenutnim projekcijama potreba za proizvodima digitalne infrastrukture do 2025. godine", ali ne iznose se nikakvi detalji o tim proizvodima. Kompanija kaže da trenutno ima nekoliko stotina zaposlenih.

Evers nije odmah povukao državni podsticajni paket nakon što je početkom 2019. preuzeo guvernersku dužnost. Deo razloga je što Viskonsin Ekonomik Divelopment Korp., koji je odobrio paket, nije direktno pod guvernerovom kontrolom. Ipak, početkom mandata Evers je rekao kako je nerealno očekivanje da će tamo ikada biti otvoreno 13.000 radnih mesta i da se o ugovoru treba ponovo pregovarati.

Insistirali da će zaposliti sve planirane radnike, ali...

Fokskon je neprestano insistirao da će zaposliti sve planirane radnike, ali je nastavio da menja planove oko proizvodnog programa. Kad je direktor Fokskona početkom 2019. predložio da njegova kompanija otvori "tehnološko središte" u Viskonsinu, a ne obećanu fabriku ravnih ekrana, Tramp je nazvao predsednika Fokskona Terija Gaoa koji se brzo predomislio i obećao da će se kompanija držati izvornih proizvodnih planova.

Prošle jeseni Viskonsin Ekonomik Divelopment Korp. zaključio je da Fokskon nije ispunio uslove za dobijanje prvobitnog podsticajnog paketa, navodeći činjenicu da kompanija više ne planira da proizvodi obećane ravne ekrane. Ta odluka je otvorila put novim pregovorima i dovela do novog, bitno umanjenog ugovora, zaključuje CNN.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja