Najnovije vesti

SAUDIJCI ZBOG DROGE ZABRANILI UVOZ VOĆA I POVRĆA IZ LIBANA Ove pošiljke se koriste za šverc, a libanske vlasti ne haju mnogo za to
Foto: Profimedia / AFP

rampa iz rijada

SAUDIJCI ZBOG DROGE ZABRANILI UVOZ VOĆA I POVRĆA IZ LIBANA Ove pošiljke se koriste za šverc, a libanske vlasti ne haju mnogo za to

Planeta
23:11h

Saudijske vlasti saopštile su danas da će obustaviti uvoz voća i povrća iz Libana uz obrazloženje da se pošiljke te robe često koriste za šverc droge i da su libanske vlasti malo uključene u rešavanje tog pitanja.

"Libanski proizvodi se koriste za šverc droge, a proizvodi koji se najviše koriste za to su voće i povrće", saopštila je saudijska vlada, a prenosi agencija SPA.

Vlada je navela da će zabraniti ulazak ili prolazak kroz zemlju libanskog voća i povrća, a mera stupa na snagu u nedelju. 

Ta mera će trajati sve dok libanske vlasti ne pruže dovoljne garancije o merama preduzetim protiv sistematskog šverca.

Saudijske vlasti navele su da su u nekoliko navrata upozorile Liban da postoje problemi i dodale da Libanci za sada nisu ništa preduzeli.

SPA je prenela video snimak na kojem saudijski policajci iz kutija sa narom i drugim voćem vade kesice sa amfetaminom.

Saudijska carina je na luci Džeda zaplenila više od 5,3 miliona tableta kaptagona. Kaptagon je na bazi amfetamina i ilegalno se proizvodi u Libanu i verovatno u Siriji i Iraku. 

Kaptagon je prvenstveno namenjen tržištu u Saudijskoj Arabiji. Poznato je da su ga koristili džihadisti Islamske države jer kao aktivni psihostimulans, ublažava fizičku bol i daje osećaj neustrašivosti.

Rijad se inače distancirao od Bejruta, nekada bliskog partnera, zbog rastućeg uticaja šiitskog pokreta Hezbolah povezanog sa saudijskim regionalnim rivalom, Iranom.

Kurir.rs / Beta,   Foto: Profimedia / AFP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...