NATO POSLAO DVA STRATEŠKA DRONA U IZVIĐANJE RUSIJE: Jedan poleteo sa Sicilije, a drugi iz Izraela! META RUSKA VOJSKA
Foto: Printscreen Flight radar

nebeski špijuni

NATO POSLAO DVA STRATEŠKA DRONA U IZVIĐANJE RUSIJE: Jedan poleteo sa Sicilije, a drugi iz Izraela! META RUSKA VOJSKA

Planeta -

Američka vojska od kad izvodi osmatračke misije nad Krimom i Donbasom po prvi put poslala je dva strateška drona za izviđanje RQ-4 Global Hawk u izviđanje ruske obale Crnog mora, kao i poluostrva Krim.

U izviđačku misiju prvi je poleteo dron iz NATO baze Sigonela na Siciliji pod oznakom Forte 10. Dron je obavio prelet kompletne ruske crnomrske onale uz Gruziju i zapadnu obalu poluostva Krim gde se nalaze pozicije obalskih raketnih baterija, kao i aerodrom mornarice.

Na pola puta po prvi put iz Izraela poleteo je drugi osmatrački dron pod oznakom FORTE 12 koji će takođe obaviti na istom smeru osmatranje.

Ono što ostaje u celoj priči interesantno jeste što SAD i NATO po prvi put šalju dva drona kako bi bez paze nadgledali rusku crnomorsku obalu.

Veruje se da zpravo NATO vrši osmatranje da li Rusija povlači vojsku sa istoka zemlje i Krima gde su pre 14 dana stigla značjna vojna pojačanje preko Krečkog mosta.

RQ-4 Global Hawk

RQ-4 Global Hawk spada u strateške dronove koji se koristi u izviđačkim misijama i osmatranju koje se sprovodi na velikim visinama. Ustvari ovaj dron je zamena za nekadašnje špijunske avione U-2. Inače ovaj dron je sposoban da za 24 sata osmatranja prekontroliše prostor od 100.000 kvadratnih kilometara. Poslednja verzija Blok 40 može da nosi 1350 kilograma korisnog tereta. Inače FAA - Federal Aviation Administration - Savezna administracija za avijaciju je ovim dronovima još 2007. dodelila sertifikat za letelnje u civilnim koridorima.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja