ŠOK ISTRAŽIVANJE: Korona virus je harao planetom pre 25.000 godina! Evo koji narodi su zbog toga otporniji na sadašnju varijantu!
Foto: Profimedia

pandemija

ŠOK ISTRAŽIVANJE: Korona virus je harao planetom pre 25.000 godina! Evo koji narodi su zbog toga otporniji na sadašnju varijantu!

Planeta -

Drevni koronavirus ili usko srodni patogen pokrenuo je epidemiju među precima današnjih Istočnih Azijata pre otprilike 25.000 godina, ukazuje novo istraživanje.

Analiza DNK od više od 2.000 ljudi pokazuje da su genetske promene kao odgovor na tu upornu epidemiju akumulirane tokom narednih 20.000 godina, David Enard, evolutivni genetičar sa Univerziteta u Arizoni u Takson, izvestio je 8. aprila na virtuelnom godišnjem sastanku Američko udruženje fizičkih antropologa. Nalaz otvara mogućnost da su neki Istočni Azijati danas nasledili biološke adaptacije na koronaviruse ili usko povezane viruse.

Otkriće otvara put za istraživanje kako geni povezani sa drevnim virusnim epidemijama mogu doprineti modernim epidemijama bolesti, poput pandemije COVID-19. Geni sa drevnom virusnom istorijom takođe mogu pružiti tragove istraživačima u potrazi za boljim antivirusnim lekovima, mada to tek treba pokazati.

Enardova grupa konsultovala je javno dostupnu DNK bazu podataka sa 2.504 osobe iz 26 etničkih populacija sa pet kontinenata, uključujući kineski Dai, vijetnamski Kinh i afrički narod Joruba. Tim se prvo fokusirao na 420 proteina za koje je poznato da stupaju u interakciju sa koronavirusima, uključujući 332 koji interaguju sa SARS-CoV-2, virusom koji uzrokuje COVID-19. Te interakcije mogu se kretati od jačanja imunoloških odgovora do olakšavanja virusu da otme ćeliju.

Znatno povećana proizvodnja svih 420 proteina, znak prethodne izloženosti epidemijama sličnim koronavirusima, pojavila se samo kod Istočnih Azijata. Enardova grupa pratila je virusne odgovore 42 od tih proteina pre otprilike 25.000 godina.

Analizom gena za koje je poznato da orkestriraju proizvodnju tih proteina utvrđeno je da su određene varijante postale češće pre oko 25.000 godina, pre nego što su se učestalost izravnale pre oko 5.000 godina. Taj obrazac je u skladu sa prvobitno snažnim genetskim odgovorom na virus koji je vremenom jenjavao, bilo kako su se istočni Azijati prilagođavali virusu ili kako je virus gubio sposobnost izazivanja bolesti, rekao je Enard. Dvadeset i jedna od 42 varijante gena deluje ili da pojačava ili odvraća efekte širokog spektra virusa, a ne samo koronavirusa, što sugeriše da je nepoznati virus koji je slučajno eksploatisao slične proteine kao što su koronavirusi mogao da podstakne drevnu epidemiju, rekao je Enard.

Ova otkrića „pokazuju da su istočni Azijati dugo bili izloženi epidemijama sličnim koronavirusima i da su više [genetski] prilagođeni epidemijama ovih virusa“, ​​kaže evolutivni genetičar Lluis Kuintana-Murci sa Pasterovog instituta u Parizu, koji nije bio uključeni u novu studiju.

Moguće je da prilagođavanje DNK na epidemije koronavirusa tokom mnogih hiljada godina može doprineti smanjenju zaraze COVID-19 i stope smrtnosti zabeleženih u istočnoazijskim državama, u poređenju sa evropskim zemljama i Sjedinjenim Državama, spekuliše Kuintana-Murci. U ovom trenutku je nepoznato šta bi, ako uopšte ima, uticalo na ta podešavanja DNK. Mnogi faktori, uključujući poslove koji se ne mogu raditi na daljinu i nedostatak pristupa zdravstvenoj zaštiti, pokreću infekcije COVID-19, kaže on (SN: 11/11/20; SN 7/2/20). A socijalni faktori, poput brzih, strogih zaključavanja i širokog nošenja maski, možda su odvratili infekcije u nekim zemljama istočne Azije.

Potrebne su opsežne genetske studije na modernim istočnim Azijatima i sonde drevne ljudske DNK u poslednjih 25.000 godina kako bi se istražilo kako 42 identifikovane varijante gena mogu doprineti COVID-19 ili drugim infekcijama koronavirusom. Te varijante mogu takođe predstavljati mogućnosti za razvoj tretmana COVID-19, rekao je Enard. Do sada su, međutim, samo četiri od tih gena ciljevi 11 lekova koji se koriste ili istražuju u studijama lečenja COVID-19, rekao je on.

Enardovi nalazi prate povezane dokaze da skup naslednih varijanti neandertalnih gena povećava rizik od razvoja teškog COVID-19 kod nekih Južnih Azijata i Evropljana, dok drugi mogu pružiti određeni nivo zaštite.

Kurir.rs/Sciencenews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track