INDIJA PRED KOLAPSOM ZBOG MUTIRANE KORONE: Umrlih sve više! Krematorijumi niču na bolničkim parkiralištima!
Foto: Amal KS/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kao u filmovima apokalipse

INDIJA PRED KOLAPSOM ZBOG MUTIRANE KORONE: Umrlih sve više! Krematorijumi niču na bolničkim parkiralištima!

Planeta -

Dupla mutirana verzija koronavirusa iz Indije pod oznakom B.1.617 je potvrđena u Nemačkoj, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu zbog čega je Indija svrstana na crvenu listu. Za to vreme u Indiji gde je ova mutirana verzija nastala broj zaraženih je rekordan, a oboleli zbog nedostatka kiseonika i bolničkih postelja umiru bukvalno ispred vrata bolnica, a preminule zbog ogromnog broja je nemoguće skloniti, pa su ovoreni čak privremeni krematorijumi na parkiralištu ispred bolnica.

Prema poslednjim informacijama u Indiji potvrđeno je 346.789 novozaraženih i skoro 2.624 umrla samo u jednom danu što je rekordan broj od kad je poečla pandemija koronavirusa u ovoj najmogoljudnijoj zemlji sveta.

Brojni svetski stručnjaci upozoravaju da uprkos alarmantnim brojkama država još nije na vrhuncu drugog talasa epidemije Kovid-19, a on će vrhunac dostići za tri nedelje.

Trenutno najalarmantnija situacija je u prestonici Nju Delhiju gde oboleli zbog nedostatka kiseonika i kreveta umiru ispred bolnica, a jedna od zdravstvenih ustanova u indijskoj prestonici je na parkiralištu formirala privremeni krematorijum, kako bi sprečila gomilanje preminulih.

Indija, korona, krematorijum
foto: Amal KS/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bolnice u Nju Delhiju upozoravaju da su na ivici izdržljivosti, a odeljenja intenzivne nege su svuda puna, a bolnice više nisu u stanju da primaju obolele.

"Umreće za nekoliko minuta. Oblele možete da vidite da su na respiratoru i da trebaju snažžan dovod kiseonika. Ako nestane kiseonika većina će umreti", rekao je lekar Sumit Raj i bolnice "Holy Family Hospital".

Indija, korona, krematorijum
foto: Amal KS/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je javio BBC druga bolnica saopštila je da kiseonika ima samo za 30 minuta.

Indijska vlada je zato organizovala posebne vozove, koji dostavljaju kiseonik najteže pogođenim gradovima. U grad Luknov posebni voz je dostavio 30.000 litara kiseonika, ali je to nedovoljno s obzirom na broj obolelih, a ta zaliha biće potrošena za svega pola sata

Indija, korona, krematorijum
foto: Amal KS/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Za sad je prerano govorti da li je nova mutirana verzija kornavirusa B. 1.617 odgovorna ra brzi rast broja zaraženih, ali se i ona uzima u obzir", navodi Dojče Vele i navodi da je 60 posto svih potvrđenih zaraza povezano da verzijom B.1.617.

Stručnjaci se boje da da bi nova verzija mutiranog virusa mogla da postane supermutant koji bi se munjevito raširo po svetu. SZO je zbog trenutnog stanja u Indiji veoma zabrinuta i zahteva kompleksan odgovor u svakoj od saveznih država poseban. SZO je pozdravilo odluku indijske vlada da poveća proizvodnju vakcina i da što može više ograniči kontakte.

1 / 7 Foto: Amal KS/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na eksploziju broja zaraženih nije imun ni susedni Pakistan gde su takođe bolnice pred kolapsom. U državi su potvrdili 790.000 zaraženih i skoro 17.000 umrlih. Sumnja se da je broj preminulih od korone duplo veći, na šta je upozorio predstavnik pakistanskog medicinskog udruženja Kaseir Sajad.

Na intenzivnoj nezi nalazi se 4.700 pacijenata, što je najveći broj do sad. Dobavljači kiseonika već upozoravaju vlast da će uslediti nestašica s obzirom na sve veću tražnju.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track