SPREMA LI SE PUČ U FRANCUSKOJ PONOVO POSLE 60 GODINA?! Generali i admirali traže zbacivanje Emanuela Makrona s vlasti!
Foto: EPA Christophe Petit Tesson

DEZINTEGRACIJA ČITAVOG DRUŠTVA

SPREMA LI SE PUČ U FRANCUSKOJ PONOVO POSLE 60 GODINA?! Generali i admirali traže zbacivanje Emanuela Makrona s vlasti!

Planeta -

Grupa visokih oficira u otvorenom pismu tvrdi da predsednik Francuske ne može da zaustavi dezintegraciju društva koju vrše islamisti

Na meti generala... Emanuel Makron,  predsednik Francuske
Na meti generala... Emanuel Makron, predsednik Francuskefoto: EPA Christophe Ena Pool

Francusku je potresao najjači politički zemljotres u poslednjih nekoliko godina nakon što je grupa od 20 penzionisanih vojnih generala potpisala otvoreno pismo u kojem poziva armiju da izvrši vojni puč i zbaci predsednika Emanuela Makrona s vlasti! Grupi penzionisanih generala priključilo se još 80 bivših visokih oficira, što dodatno daje na težini otvorenom pismu.

Cilj je sprečiti građanski rat

Oni navode da predsednik Francuske Emanuel Makron ne može da zaustavi dezintegraciju zemlje koju vrše islamisti. Pismo je objavljeno u u desničarskom magazinu Valer aktuel i u njemu se otvoreno poziva armija da izvrši vojni puč kako bi se sprečio građanski rat u Francuskoj.

Dala podršku generalima... Marin le Pen,  liderka Nacionalnog saveza
Dala podršku generalima... Marin le Pen, liderka Nacionalnog savezafoto: EPA Ian Langsdon

Bitka iznad svih bitaka - Podrška Marin le Pen

Marin le Pen je poslala poruku penzionisanim generalima u kojoj im daje potpunu podršku: - Pozivam vas da se angažujete u bitki koja je počela i bitki koja je iznad svih bitaka, bitki za Francusku. Kao građanin i kao žena političar ja delim vašu patnju - navela je Marin le Pen. Ona je posebno apostrofirala slučaj patriote generala Pjera de Viljera, bivšeg šefa generalštaba, koga je Makron otpustio 2017. godine, nakon što je javno kritikovao predsednika zbog smanjenja izdvajanja za armiju. To je prvi put od nastanka pete republike da je predsednik smenio šefa generalštaba.

Pismo je oštro osudila Makronova vlada, upoređujući ga s neuspelim vojnim udarom koji su pre 60 godina pokušali generali protiv tadašnjeg predsednika Šarla de Gola. Na drugoj strani Marin le Pen, liderka desničarskog Nacionalnog saveza, pohvalila je navode iz pisma. Na predsedničkim izborima naredne godine upravo se očekuje žestok obračun Makrona i Le Penove, koja prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja ima veću podršku u javnosti.

Besna... Florens Parli, ministarka odbrane Francuske
Besna... Florens Parli, ministarka odbrane Francuskefoto: EPA Peter Schneider

Ministarka besna - Vojska nije u kampanji

Ministarka odbrane Francuske Florens Parli besno je reagovala na objavljivanje pisma penzionisanih generala: - Oni su u penziji i nisu više aktivni vojnici, nemaju nikakvu funkciju i predstavljaju samo sebe. Neutralnost i lojalnost su dva principa koji su ključni za svakog vojnika. Politizacija armije će oslabiti naše vojne sposobnosti i ugroziti Francusku. Vojska nije u kampanji i ona je tu da brani i zaštiti zemlju - rekla je ona.

Među potpisnicima pisma nalazi se Kristijan Pikemal (80), general u penziji, bivši komandir Legije stranaca, jedne od najpoznatijih vojnih jedinica u svetu. On je izgubio počasti kao general u penziji nakon što je bio uhapšen zbog učešća u antiislamskim demonstracijama 2016. Pismo je, prenosi Dejli mejl, potpisalo više od 1.000 nekadašnjih vojnih zvaničnika.

Francuska je u opasnosti

"Francuska je u opasnosti. Nekoliko smrtnih opasnosti joj preti. Čak i u penziji, ostajemo vojnici Francuske i ne možemo u sadašnjim okolnostima ostati ravnodušni prema sudbini naše lepe zemlje. Dezintegraciju zemlje čine islamske horde iz predgrađa, koje odvajaju velike delove nacije i pretvaraju ih u teritoriju podložnu dogmama suprotnim našem ustavu", navodi se, između ostalog, u pismu.

Činjenice

- Predsednik Francuske je po ustavu glavni komandant oružanih snaga

- U Francuskoj živi oko pet miliona muslimana i to je najveća manjina u zapadnoj Evropi

- Većina muslimana u Francuskoj potiče iz bivših kolonija, najviše iz Alžira

- Nacionalni savez je nastao iz Nacionalnog fronta koji je osnovao otac Marin le Pen

- Žan-Mari le Pen je osuđeni antisemita i islamofob

Na udaru se našao i Makron zbog brutalnog policijskog odgovora tokom protesta "žutih prsluka". "Ako se ništa ne učini, zemlja će eksplodirati u građanskom ratu, što će dovesti do smrti na hiljade ljudi." Bivši generali navode da su spremni da podrže političara koji će se fokusirati na bezbednost nacije.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track