HEZBOLAHOV DRON OBOREN NAD IZRAELOM: Prešao granicu kad je doletela izraelska raketa i srušila ga!
Foto: Youtube prtscr / IAI

Pronađen i drugi

HEZBOLAHOV DRON OBOREN NAD IZRAELOM: Prešao granicu kad je doletela izraelska raketa i srušila ga!

Planeta -

Izraelska vojska saopštila je večeras informaciju da je po prelasku granice sa Libanom oboren Dron koji pripada šitskoj miliciji Hezbolah.

Kako navodi portparol Izraelske vojske dron je danas popodne prešao granicu sa Libanom i ušao u izraelsku teritoriju.

Izraelska vojska navodi da su radari svo vreme imali pod kontrolom dron koji je upao u Izrael i da se sačekao pogodan trenutak da ga izraelska PVO obori.

Takođe IDF navodi i da su vojnici pored današnjeg pronašli i još jedan Hezbolahov dron koji je bio oboren još u prošlu sredu u blizini libanske granice.

Ko je Hezbolah, zašto se smatraju strahom i trepetom Bliskog istoka i najvećim neprijateljem Izraela.

Hezbolah (u prevodu božja stranka, partija), libanska šiitska islamska organizacija (pokret i politička stranka), sastavljena je iz dva krila – vojnog i političkog – 1982. godine posle prve vojne intervencije Izraela i upada u ovu bliskoistočnu zemlju koju je razdirao krvavi građanski rat od 1975 godine.

Ova organizacija prevashodno je bila ustanovljena kao milicija koja je imala zadatak da se bori protiv Izraela. Koreni nastanka ove organizacije nalaze se u iranskoj revoluciji iz 1979. i dolaskom Homeinija na vlast. Značajnu ulogu, posebno u naoružavanju ove organizacije, imala je i Srija kojoj je Hezbolah tu uslugu vratio kad je izbio građanski rat u Siriji. Taj rat i dalje traje, a na strani Asada, osim regularne vojske, iranskih pasdarana, bori se i Hezbolah.

Kurir.rs/Jerusalem Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track