TERORISTI, ČUVAJTE SE:Ruski obaveštajci otvorili nalog na dark netu! Čekaju samo pravu informaciju! VIDEO
Foto: Shutterstock

opasno

TERORISTI, ČUVAJTE SE:Ruski obaveštajci otvorili nalog na dark netu! Čekaju samo pravu informaciju! VIDEO

Planeta -

Ako neko ima informacije o opasnosti koja preti Rusiji sada može da upozori Rusku obaveštajnu službu koristeći brauzer Tor na darknetu.

Saopštenje o novom načinu slanja dokumenata i drugih odgovarajućih podataka koja se tiču bezbednosti Rusije pojavilo se na sajtu Spoljne obaveštajne službe RF (ruska varijanta američke agencije CIA).

Klikom na dugme „Saopšti informaciju“ („Report Information“) u donjem levom uglu glavne stranice otvara se prozor sa detaljnim opisom nove procedure:

„Ako se nalazite izvan granica Rusije i posedujete važne i neodložne informacije vezane za opasnost koja preti Ruskoj Federaciji možete bezbedno i anonimno podeliti tu informaciju sa nama preko sistema virtuelnog prijema podataka koju je Spoljna obaveštajna služba omogućila putem mreže Tor“, kaže se na stranici sa instrukcijom.

Predviđeno je da se pojavi i adresa sa ekstenzijom .onion, ali u trenutku publikacije ovog materijala brauzer Tor nije mogao da je otvori.

Obaveštajna služba tvrdi da će novi sistem na darknetu omogućiti dobro obaveštenim osobama da razmenjuju fajlove i informacije „bezbedno i anonimno“, pa čak i pruža detaljne instrukcije kako da se ispoštuju osnovne bezbednosne procedure kako bi korisnik ostao anoniman za lokalnu vlast.

„Ako se nalazite u neprijateljskom okruženju i/ili postoje razlozi da budete zabrinuti za svoju bezbednost, nemojte koristiti uređaj (smartfon, kompjuter) koji je registrovan na vas ili na bilo koji način vezan za vas ili ljude iz vaših ličnih podešavanja za pristup mreži. Uskladite važnost informacije koju želite da nam pošaljete sa merama bezbednosti koje preduzimate kako biste sebe zaštitili“, kaže se na sajtu.

Portal stavlja na raspolaganje i otvoreni PGP-ključ (PGP-key) „kao dodatni nivo bezbednosti“ za šifrovanje poruka koje se prenose preko novog virtuelnog sistema za prijem podataka.

Kada korisnik prvi put poseti vebsajt sa namerom da pošalje poverljivu informaciju vezanu za nacionalnu bezbednost Rusije on dobija kod od pet reči koji je neophodan za dešifrovanje poruka od informativne službe, ukoliko ona bude zainteresovana za kontakt sa dostavljačem podataka.

Pojedini informativni sajtovi tvrde da se saopštenje o pokretanju virtuelnog sistema za prijem podataka pojavilo na darknetu još 30. decembra 2020. godine.

Kurir.rs/Russia beyond

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track