SVAKO SEBI DA NAPRAVI ORUŽJE: Šok odluka američkog suda o objavljivanju planova za pištolje sa 3-D štampača VIDEO
Ilustracija, Foto: Screenshot/Twitter

opasno

SVAKO SEBI DA NAPRAVI ORUŽJE: Šok odluka američkog suda o objavljivanju planova za pištolje sa 3-D štampača VIDEO

Planeta -

Planovi za 3D štampane, u kućnoj izradu "pištolje duhove" mogu se objaviti na mreži bez odobrenja američkog Stejt departmenta, presudio je u utorak savezni žalbeni sud.

Podeljeno veće 9. američkog okružnog apelacionog suda u San Francisku vratilo je nalog Trampove administracije kojim je dozvoljeno uklanjanje pušaka sa Spiska municije Stejt departmenta.

Navedeno oružje zahteva odobrenje Stejt departmenta za izvoz

2015. godine savezni sudovi su primenili zahtev na oružje objavljeno na mreži i namenjeno proizvodnji na 3D štampačima, izvestio je San Francisko Hronikl.

Međutim, tri godine kasnije Stejt department pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom rešio je tužbu kompanije 3D oružja i naložio njihovo uklanjanje.

Tužili su se Kalifornija, još 21 država i okrug Kolumbija, a savezni sudija u Sijetlu izdao je naredbu prošle godine, rekavši da bi objavljivanje dizajna bez ograničenja moglo neregistrovano oružje staviti u ruke terorista.

Ukidajući tu zabranu, apelaciono veće je utvrdilo sa 2-1 da savezni zakon iz 1989. godine zabranjuje sudovima da ponište odluku Stejt departmenta o dodavanju ili uklanjanju oružja sa Spiska municije, izvestio je list .

Sudija Robert Vejli, koji je glasao protiv, tvrdio je da potencijalno povećanje pristupa oružju predstavlja "ozbiljnu pretnju za javnu bezbednost" i primetio da je oružje povezano sa nekoliko masovnih pucnjava.

Poslednji se dogodio prošlog četvrtka u San Diegu, gde je policija saopštila da je muškarac naoružan kućno neregistrovanim pištoljem ubio jednu osobu, a četiri osobe ranio u ničim izazvanim napadima.

Delovi sablasnog pištolja mogu se kupiti na mreži ili 3D štampati sa nacrta i oružja sklopljenog kod kuće.

Federalni podaci pokazali su da je gotovo trećina oružja zaplenjenog u Kaliforniji 2019. godine bila tog tipa.

Takvom oružju uglavnom nedostaju serijski brojevi koji se koriste za njegovo traženje. Kalifornija ima zakon koji nalaže da svako ko pravi domaći pištolj dobije serijski broj ili identifikacionu oznaku od Stejt departmenta za pravosuđe, ali postoji zabrinutost da se zakon ne poštuje široko.

Kurir.rs/CT Post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track