Najnovije vesti

AMBASADA SRBIJE U INDIJI: Zemlju razara KOVID OLUJA! Crna projekcija predviđa u maju i pola miliona obolelih dnevno!
Foto: Amal KS/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svi strepe od maja meseca

AMBASADA SRBIJE U INDIJI: Zemlju razara KOVID OLUJA! Crna projekcija predviđa u maju i pola miliona obolelih dnevno!

Planeta

Indija beleži globalni rekord u dnevnom broju novozaraženih, a za poslednjih sedam dana "kovid oluje" bilo ih je više od dva miliona, kazao je otpravnik poslova ambasade Srbije u Nju Delhiju Siniša Pavić koji je dodao da bi situacija u drugoj nedelji maja mogla da bude i teža.

"Pojedine projekcije su takve da u drugoj nedelji maja i ove brojke od više od 300.000 novoobolelih dnevno mogu biti nadmašene i mogu da dostignu i pola miliona", rekao je Pavić za Tanjug i podsetio da u Indiji živi 18 odsto svetske populacije.

Indija, spaljivanje žrtava korone
foto: EPA Idrees Mohammed

Pavić kaže da o težini problema govori i činjenica da je u Indiji vakcinisano 145 miliona ljudi, ali da je to i dalje ispod 10 odsto ukupnog broja stanovništva.

Indija je postala poprište korona oluje, koja je "slomila" zdravstveni sistem, rekao je otpravnik poslova i podsetio da je upravo zbog tako velikog broja zaraženih premijer Indije situaciju nazvao olujom ili cunamijem.

Indija, korona, pandemija
foto: EPA / IDREES MOHAMMED

"Poslednjih dana u Indiji se dešava nešto nezabeleženo, još se traži prava reč", rekao je Pavić i dodao da je juče zabeleženo 360.000 novozaraženih.

Pavić podseća da je u februaru 11.000 Indijaca dnevno bilo pozitivno i da je Indija kao proizvođač vakcina bila u mogućnosti da pomaže i drugima i poslala 80 miliona vakcina u druge zemlje, ali da se situacija u aprilu drastično promenila.

Indija, pandemija, korona
foto: EPA / IDREES MOHAMMED

Prema njegovim rečima, broj novozaraženih prevazišao je 150.000, ubrzo i 300.000 što je indijski, ali i globalni rekord, uključujući i 3.200 smrtnih slučajeva dnevno.

1 / 30 Foto: EPA / IDREES MOHAMMED

Indijske vlasti u borbi protov korona virusa bitku vode i tako što su mobilisale sve resurse van sistema zdravstvene zaštite, a za pomoć su se obratile i međunarodnoj zajednici.

Indija, koronavirus
foto: AP Altaf Qadri

Kako Pavić kaže, sve to je bilo nepohodno imajući u vidu pojavu novog indijskog soja koji je doprineo porastu broja pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Ustanove su ostale bez kiseonika na dva, tri dana, što je paralisalo zdravstveni sistem, rekao je otpravnik poslova.

Indija, Sahranjivanje
foto: AP Anupam Nath

Indija iz SAD očekuje pomoć - kako vakcine, tako i komponente za povećanje njihove produkcije, rekao je Pavić i dodao da se veliki značaj daje i Sputnjiku V koji u Indiji ulazi u upotrebu 1. maja.

Pavić kaže da je ambasada u kontaktu sa našim državljanima kojih ima više desetina i da nema informacija da je neko od njih zdravstveno ugrožen.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...