JA SAM SAMO JEZIVI KOSTUR: Na prvom pojavljivanju na sudu posle štrajka glađu Navaljni nastavio da napada Vladimira Putina! VIDEO
Foto: EPA-EFE/BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRESS SERVICE HANDOUT

zatvorenik

JA SAM SAMO JEZIVI KOSTUR: Na prvom pojavljivanju na sudu posle štrajka glađu Navaljni nastavio da napada Vladimira Putina! VIDEO

Planeta -

Aleksej Navalni se posle najave kraja tronedeljnog štrajka glađu prvi put pojavio u sudu.

Bilo je to za sudski postupak kojim se žalio na osuđujuću presudu zbog navodnog klevetanja veterana Drugog svetskog rata.

Najistaknutiji kritičar Vladimira Putina, rekao je sudu putem video veze: "Ja sam samo jezivi kostur".

Na snimku je mršav obrijane glave i u plavoj zatvorskoj uniformi, a Navalni je potvrdio da je nastavio da jede i rekao da sada teži 72 kilograma.

"Ovoliko sam imao u sedmom razredu", rekao je 44-godišnjak.

U izjavi sudu, Navaljni je Putina takođe nazvao „carem bez odeće“ i optužio da Rusija pod njegovom vlašću „nastavlja da propada svake godine“. Njegova žalba je odbijena.

Navaljni je štrajkovao glađu 24 dana zbog navodnog odbijanja vlasti da mu dozvole posetu kod svojih ličnih lekara nakon što se žalio na jake bolove u leđima, što je njegov tim rekao da bi mogao biti simptom napada nervnog agensa na njega.

Najavio je da će nastaviti da jede 24. aprila nakon što su ga pregledali novi lekari i izgubio osetljivost na nogama i rukama. Pripisao je medicinski pristup pritiscima njegovih pristalica - masovni protesti održani su širom Rusije 22. aprila - i međunarodne zajednice. Međutim, naglasio je da će i dalje tražiti da mu se dozvoli poseta njegovom ličnom medicinskom timu.

Njegov nastup se desio u vreme kada je njegova Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK) objavila da zatvara mrežu svojih kancelarija nakon što mu je sud ranije ove nedelje naložio da to učini.

Moskovsko tužilaštvo je ranije ovog meseca zatražilo od suda da fondaciju proglasi terorističkom organizacijom.

Leonid Volkov, koji kao glavni strateg Navaljnija vodi regionalne kancelarije, rekao je u četvrtak da je očuvanje mreže u njenom sadašnjem stanju "nemoguće" zbog optužbi za ekstremizam, ali ni njihovo ponovno brendiranje ne bi pomoglo.

„Nažalost, u ovim uslovima je nemoguće raditi. Zvanično demontiramo mrežu sedišta Navaljnog “, rekao je Volkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Međutim, uveravao je pristalice da tim ne odustaje.

„Mreže sedišta Navaljnog više ne postoje, ali postoje desetine jakih i čvrstih regionalnih političara, hiljade njegovih pristalica, postoje jake i nezavisne političke organizacije koje će raditi na istragama i izborima, javnim kampanjama i mitinzima. Vi ćete im pomoći, a oni će uspeti “, rekao je Volkov.

Navalni trenutno služi kaznu zatvora od dve i po godine zbog kršenja uslovnih uslova - u vezi sa prethodnim slučajem pronevere - dok se oporavljao od napada Novičokom u avgustu 2020. godine u bolnici u Berlinu u Nemačkoj.

Neprofitnu fondaciju osnovao je 2011. godine za razotkrivanje korupcije u Rusiji.

Kurir.rs/Euronjuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track