UHAPŠEN ADVOKAT ALEKSEJA NAVALJNOG Osumnjičen za otkrivanje informacija iz istrage! Lisice na ruke stavili mu u Moskvi
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Panika u opozicionim redovima u rusiji

UHAPŠEN ADVOKAT ALEKSEJA NAVALJNOG Osumnjičen za otkrivanje informacija iz istrage! Lisice na ruke stavili mu u Moskvi

Planeta -

Ruska policija uhapsila advokata Ivana Pavlova, koji inače zastupa ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, a koji je optužen da razotkrio informacije iz preliminarne istrage za šta mu preti tri meseca zatvora, saopštila je organizacija "Tim 29", koju vodi Pavlov.

"Vođa Tima 29 Ivan Pavlov uhapšen je posle istrage u Moskvi", saopštili su na veb stranici ove organizacije koju čine ujedinjeni advokati i novinari koji kako kažu se bore za slobodu govora u Rusiji.

Pavlova je vlast optužila za otkrivanje informacija. A sa kojim slučajem je povezana optužnica za sad nije poznato.

Policija je takođe pretresla sedište ove organizacije koje je u Sankt Peterburgu, kao i stan supruge Pavlova.

Kako kaže njegov kolega Jevgeniji Smirnov, Pavlov je često primao pretnje ruske obaveštajne službe FSB, da že učiniti sve kako bi završio iza rešetaka.

Povodom ovog slučaja oglasilo se oko desetak ruskih advokata, koji su napisali javno pismo u kome tvrde da je hapšenje povezano sa njegovim poslom i da zahtevaju kraj nezakonitog progona advokata.

Pavlov, inače osim Navlajnog zastupa i njegovu regionalnu mrežu "Protivkorupcijsku fondaciju", za koju su ruske vlasti ove nedelje naredile da stopiraju aktivnost. Mreža je inače u četvrtak najavila da će biti rasformirana.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track