SILAZAK BLAGODATNOG OGNJA U JERUSALIMU: Tradicionalni obred ove godine u senci velike tragedije FOTO, VIDEO
Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

VIŠE VERNIKA NEGO PROŠLE GODINE

SILAZAK BLAGODATNOG OGNJA U JERUSALIMU: Tradicionalni obred ove godine u senci velike tragedije FOTO, VIDEO

Planeta -

Pravoslavni hrišćani okupili su se danas kod crkve Svetog groba u Jerusalimu da bi prisustvovali obredu priziva svetog ognja, koji se tradicionalno održava na Veliku subotu, dan pred Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Broj vernika ove godine daleko je veći nego prošle, jer su ublažene antiepidemijske restriktivne mere vlade Izraela, javlja Rojters.

Obred priziva blagodatnog ognja simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista i predstavlja jedan od najživopisnijih događaja u pravoslavnoj uskršnjoj tradiciji.

Ovogodišnje proslave verskih praznika hrišćana, Jevreja i muslimana protiču u senci tragedije, pošto je ceo Izrael u žalosti zbog pogibije 45 jevrejskih hodočasnika u stampedu tokom verskog festivala koji se održao na severu Izraela.

"Prošla godina bila je tužna. Ova je bolja, iako nam ni ove godine nisu došli vernici iz celog sveta. Danas smo mi koji živimo u zemlji prisutni. Svakako je bolje nego što je bilo prošle godine", izjavila je Rosalina Manis iz Jafe.

Obred u Crkvi Svetog groba tradicionalno je svake godine okupljao desetine hiljada vernika na mestu za koje se veruje da je pre 2.000 godina bilo grob Isusa Hrista.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track