DUGO PUTOVANJE KUĆI: Kalifornijski lososi umesto da plivaju, kamionima prelaze kilometarski dug put do okeana
Foto: Profimedia

istorijska suša

DUGO PUTOVANJE KUĆI: Kalifornijski lososi umesto da plivaju, kamionima prelaze kilometarski dug put do okeana

Planeta -

Kalifornijski zvaničnici saopštili su da će kamionima prebaciti mlade jedinke do okeana jer je zbog suše, nivo vode u zemlji na istorijski niskom nivou.

Više od 15 miliona mladih jedinki lososa odgajanih na plantažama u Sentral Veliju u Kaliforniji, biće kamionima prebačeno do Pacifika jer su nivoi reka u ovoj američkoj državi pali na istorijski minimum a temperatura vode je previsoka zbog suše koja je pogodila SAD.

Cilj operacije je da se maksimalno sačuvaju mladi lososi na njihovom opasnom putovanju do Tihog okeana.

"Prebacivanje mladih lososa nizvodno pokazalo se kao najblji način da se poveća njihovo preživljavanje u sušnim periodima", rekao je nadzornik jedne od plantaža Džejson Džulijen.

Kalifornija je drugu godinu za redom pogođena sušom posle suve zime, a naročito su pogođeni severni delovi države. Zbog toga će više od 16,8 miliona lososa biti prebačeno iz mrestilišta u San Pablu, San Francisku, i zaliva Haf Mun i Monterej do Pacifika.

Kalifornijskom lososu je potrebna hladna voda da preživi ali brane sada blokiraju priliv hladnije vode sa severa zemlje, a suša i visoke temperature dodatno zagrevaju vodu.

Ribarska industrija i farmeri Sentral Velija u konstantnom su sukobu oko vodenih puteva u ovom delu države. Ribari žele da se podigne nivo vode kako bi riba preživela, dok farmeri žele da kontrolišu nivo vode i koriste je za navodnjavanje polja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track