BEČLIJE OSMISLILE BRZ I JEFTIN KUĆNI TEST NA KORONU: Košta manje od 4 evra, kupuje se na benzinskoj pumpi a evo kako radi
Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

koronavirus

BEČLIJE OSMISLILE BRZ I JEFTIN KUĆNI TEST NA KORONU: Košta manje od 4 evra, kupuje se na benzinskoj pumpi a evo kako radi

Austrija -

U Beču je počelo samostalno testiranje na koronavirus koje bi konačno moglo da vrati život u normalu, barem što se tiče koncerata, sportskih događanja i putovanja.

Test koji košta oko 4 evra može da se kupi u apotekama, drogerijama, pa čak i na benzinskim pumpama, a rezultati stižu na mejl adresu u roku od 24 sata.

Kako izgleda testiranje, Indexu je objašnjeno u kancelariji grada Beča u Zagrebu.

Metoda testiranja grgoljanjem koja se koristi vrlo je jednostavna. Tečnost na bazi kuhinjske soli grgolja se u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cevčice vrati u epruvetu, epruveta se zatvori i stavi u bočicu. Testiranje se obavlja uz video uputstva na aplikaciji koja su dostupne na deset jezika, između ostalog i na hrvatskom.

Kako bi bili sigurni da je samostalno davanje uzorka ispravno sprovedeno, ceo postupak, uključujući utvrđivanje identiteta uz ličnu kartu ili pasoš se snima i snimak ostavlja na veb stranici laboratorija, navode Austrijanci i dodaju da su ovi testovi zvanično priznati.

Test je projekat Bečke privredne komore i Grada Beča. U proseku se nedeljno obradi 32.000 uzoraka i u projektu učestvuju građani svih godina, a najviše onih starij od 30 do 39 godina.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track