ISPLIVALA ISTINA: Azerbejdžance nije pobio Iskander M, nego jermenski Su-25! Grač u niskom letu bombama zasuo Azere! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

PAKAO NA ZEMLJI

ISPLIVALA ISTINA: Azerbejdžance nije pobio Iskander M, nego jermenski Su-25! Grač u niskom letu bombama zasuo Azere! VIDEO

Planeta -

Krvavi sukob između nepriznate Nagorno-Karabaške republike i oružanish snaga Azerbejdžana završeni su 9. novembra 2020. godine potpisivanjem primirja i okončanjem krvavog sukoba posle čega je ova nepriznata republika pod patronatom Jermenije izgubila veliki deo teritorije koji je osvojen 1994. Mnogi detalji sukoba su nepoznanica, a veliku ulogu na obe strane odigrala je propaganda posebno na strani Azerbejdžana kada je prikazano stotine snimaka kako dronovi tope jermensku odbranu. Međutim, sad na svetlo dana isplivavaju i detalji o tome da ni Jermeni nisu sedeli skrštenih ruku.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev tvrdio je da je Jermenija protiv njegove vojske upotrebila taktičku balističku raketu Iskander M protiv snaga u regionu Suši.

Međutim, sad je isplivao i video snimak koji je dokazao da nije u pitanju bio nikakav Iskander, nego jurišnik Suhoj Su-25 nepriznate Nagorno Karabaške Republike koji su zbrisali azerbejdžanske trupe.

Snimak koji je osvanuo na društvenim mrežama prikazuje jermenski Su-25 kako na ekstremno maloj visini nadleće položaj azerbejdžanskih trupa, koje zasipa avio bombama i zatim se uz izbacivanje IC mamaca udaljava dok eksplozije i detonacije na zemlji odjekuju.

Snimak napada je veoma upečatljiv i pokazuje žilavost i koliko je ovaj avion i dalje smrtonosan.

Informacije koje postoje od ranije govore da je Stepanakert na početku oružanog sukoba sa Azerbejdžanom imao dva do tri operativna jurišnika Su-25. S druge strane azerbejdžanski blogeri tvrde da avion pripada jermenskom vazduhoplovstvu.

Podsetimo, nakon sukoba u Nagorno-Karabahu potpisan je sporazum uz posredovanje Moskve. Na osnovu ovog sporazuma, regioni susedni nepriznatoj republici prešli su pod kontrolu Bakua. Takođe, naselje Šuša prešlo je pod azerbejdžansku kontrolu. Alijev ga je kasnije posetio.

Su-25 je podzvučni avion velike borbene žilavosti. Jednosed, monopolan visokokrilac osposobljen da borbene zadatke izvršava kakao danju tako i noću.. Avion Su-25 ima 10 podvesnih tačaka od kojih su dve krajnje predviđene za rakete vazduh-vazduh, a na ostalim avio bombe od 100 do 500 kilograma, kasetne avio bombe, kontejneri sa protivpešadijskim ili protivtenkovskim minama, nevođenim raketnim zrnima kalibra 57, 80, 240 i 250 mm.

Avion raspolaže i sa topom kaliba 30 mm. Maksimalni borbeni teren je 4.500 kilograma bombi ili osam saćastih lansera sa nevođenim raketama. Avioni Su-25 korišteni su u ratu u Avganistanu, Prvom i Drugom čečenskom ratu....

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track