Najnovije vesti

SVAKOG DANA OVI PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI IDU NA OPASNO PUTOVANJE Penju se bosi u crkvu uklesanu u steni, na visinu od 2.580 metara!
Foto: Youtube/Great Big Story

pravi podvig

SVAKOG DANA OVI PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI IDU NA OPASNO PUTOVANJE Penju se bosi u crkvu uklesanu u steni, na visinu od 2.580 metara!

Planeta
18:25h

Svakog dana, etiopski pravoslavni sveštenik mora da pešači dva sata, a onda se penje uz opasnu stenu kako bi stigao do crkvice Abune Jemate Guh koja je uklesana u kamenu.

Abuna Jemata Guh se nalazi na severu Etiopije i uklesana je u steni, a svodovi su prekriveni divnim freskama.

Abuna Jemata Guh
foto: Youtube/Great Big Story

Pošto se nalazi na visini od 2580 metara smatra se jednom od "opasnijih" crkava na svetu - do nje se može stići jedino pešice i to bos. Jedna deonica od 10 metara je gotovo potpuno vertikalna.

Izgradio ju je Abuna Jemata, jedan od devet etiopskih svetaca, koji su iz Sirije ili Evrope došli do Etiopije kako bi širili hrišćanstvo u 5. veku.

Etopija, najopasnija crkva na svetu, Abuna Jemata Guh
foto: Profimedia

I dok jedni tvrde da je ovu lokaciju izabrao da bi crkva bila bliže nebesima, drugi veruju da je hteo da je sakrije od mogućih neprijatelja.

Jedan od sveštenika kome je poveren zadatak da svakog dana odlazi u tako odvažnu misiju je i Hajleselasije Kasej koji je svojevremeni opisao kako izgleda penjati se do crkve.

Abuna Jemata Guh
foto: Youtube/Great Big Story

"Ne plašim se dok se penjem jer to radim svakog dana. Veoma je teško, ali izvodljivo. Svakog jutra se budim veoma rano. Onda radim u kući do 6 ujutru, pa se zaputim ka Abuni Jamati. Kada izađem iz kuće veoma sam srećan što idem tamo, ispuni mi se srce", kaže sveštenik.

Abuna Jemata Guh
foto: Youtube/Great Big Story

Oko dva sata bi pešačio do podnožja crkve, a vreme na planini bi provodio u izučavanju starih spisa.

"Ovde je veoma tiho i mirno, nema baš mnogo ljudi sa kojima možete da pričate. Komunicirate sa Bogom i tada se vaš um oslobodi", kazao je tada za BBC.

Abuna Jemata Guh
foto: Youtube/Great Big Story

U crkvi se i danas nalaze mošti mnogih svetaca. Niko od njih nikada nije pao ili se povredio penjući se do crkve u steni.

Hajleselasije Kasej ili neki drugi sveštenik ostaje u Abuni Jemati do sumraka, a onda sve zaključa i kreće kući.

Abuna Jemata Guh
foto: Youtube/Great Big Story

"Jedan od razloga zbog kojih sam postao sveštenik jeste što hoću da prenesem ljudima ono što sam naučio, tako da mogu da krenu mojim stopama", rekao je.

Abuna Jemata broji oko 20 monaha, prenosi portal Face2faceafrica.

"Kada je vide izdaleka, ludi se uplaše jer misle da će pasti, ali mi ih ohrabrimo. Kažemo im - stanite ovde, uhvatite se onde, i onda se popnu i ne gledaju za sobom", rekao je sveštenik Đebre Rufael Asreseha koji skoro 50 godina služi u ovoj crkvi.

Kako kažu, put i nije toliko težak sem poslednjih 7 metara koji su gotovo vertikalni. Međutim, to ne sprečava mnoge da je posete, i nekoliko puta nedeljno, pa se mogu vodeti i majke kako se penju sa decom na leđima.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...