NAKON ČETIRI NEUSPEŠNA POKUŠAJA Maskova raketa Staršip konačno uspela da sleti VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@spacex360

ključna prekretnica

NAKON ČETIRI NEUSPEŠNA POKUŠAJA Maskova raketa Staršip konačno uspela da sleti VIDEO

Planeta -

Prototip rakete kompanije Spejs Eks američkog milijardera Ilona Maska, Staršip, uspela je da uspešno sleti, nakon četiri neuspešna pokušaja.

Staršip je poleteo sa lokacije te kompanije u Boka Čiku na jugu američke savezne države Teksas i dostigao planiranu maksimalnu visinu od 10 kilometara, nakon čega je na trenutak lebdeo, a zatim se vrhom nadole usmerio nazad ka Zemlji.

Nakon što se vratila u vertikalni položaj, letelica se mirno spustila.

Na video snimku spuštanja vidi se kako plamen nastavlja da gori i nakon što se motor isključio, ali je automatski sistem za suzbijanje vatre ispustio mlaz vode i ugasio je.

Mask je vest o uspešnom sletanju objavio na Tviteru koristeći jezik sprecifičan za svemirske letove: "Sletanje Staršipa nominalno!" Ovaj uspeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Ilona Maska u razvoju letelice za višekratnu upotrebu, sposobne da nosi velike količine tereta i astronauta do Meseca i Marsa.

Ovo je bilo peto lansiranje potpuno kompletiranog modela letelice na visinu od 10 kilometara od decembra 2020. godine, a tokom prethodnih pokušaja letelice su eksplodirale pri sletanju ili neposredno nakon sletanja.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track