KORONA HOROR GORI OD INDIJE: Mala zemlja na izmaku snaga, ima još gore zdravstvo nego južni sused! FOTO, VIDEO
Foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

pandemija

KORONA HOROR GORI OD INDIJE: Mala zemlja na izmaku snaga, ima još gore zdravstvo nego južni sused! FOTO, VIDEO

Planeta -

U Nepalu, slučajevi korone vrtoglavo rastu, bolnice su prenatrpane, a premijer moli za pomoć druge države.

Proteklog vikenda, 44 odsto testova na koronu u Nepalu bilo je pozitivno.

„Ono što se trenutno događa u Indiji zastrašujući je pogled u budućnost Nepala ako ne uspijemo obuzdati ovaj najnoviji talas covida koji iz minuta u minut oduzima sve više života“, rekao je doktor Netre Prasad Timsina, šef nepalskog Crvenog krsta .

Zbog tako brzog rasta infekcija, mnogi su izrazili zabrinutost zbog situacije u toj zemlji, navodeći da bi kriza u Nepalu mogla biti podjednako razorna kao u Indiji, ako ne i gora, piše CNN.

Nepal, korona, pandemija
foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Nepal ima krhki sistem zdravstvene zaštite sa manje lekara po glavi stanovnika od Indije i nižom stopom vakcinacije od svog suseda. Visoka stopa pozitivnih testova pokazuje da je broj stvarnih slučajeva infekcije mnogo veći od zvaničnih podataka.

Ovakva situacija je prouzrokovana sporim reagovanjem nadležnih organa, nedovoljnim poštovanjem mera i organizacijom masovnih javnih događaja; uključujući festivale, politička okupljanja i venčanja.

"Situacija se iz dana u dan pogoršava i u budućnosti može izmaknuti kontroli", rekao je u ponedeljak Samir Adhikari, portparol nepalskog Ministarstva zdravlja i stanovništva.

Nepal, korona, pandemija
foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Iako je Nepal pooštrio pogranične mere i uveo blokadu u najteže pogođenim regionima, uključujući glavni grad, mnogi se plaše da to neće biti dovoljno za suzbijanje širenja virusa.

Pre samo mesec dana, Nepal je sa svojih 31 milion stanovnika dnevno imao oko 100 slučajeva koronavirusa, sada ih ima više od 8.000.

Neki krive još jedan talas iz Indije koji se prelio na Nepal jer te zemlje dele dugačku kopnenu granicu. Da bi ušli u svoju zemlju, Nepalci ne trebaju pokazivati pasoš ili ličnu kartu, a mnogi od njih imaju kompanije u Indiji i obrnuto, što znači da između zemalja postoji veliki prekogranični saobraćaj.

„U poslednjih nekoliko nedelja, jedan broj Indijaca izbegao je iz svoje zemlje nadajući se da će dobiti pristup zdravstvenoj zaštiti u Nepalu ili pobeći u treću zemlju“, rekao je Adhikari.

Nepal, korona, pandemija
foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Nepal je poslednjih dana pooštrio pogranične mere i uveo testiranje za one koji žele da dođu u zemlju, ali nepalski lekar Sameer Mani Dikit veruje da su ograničenja uvedena prekasno.

Krizna situacija u Nepalu počela je da se razvija početkom aprila kada je premijer K. P. Sharma Oli reklamirao još jedan nedokazani lek protiv koronavirusa. Oli je rekao da se ova bolest može lečiti ispiranjem usta tečnošću koja sadrži lišće guave.

Tokom aprila, Nepalci su se okupljali na verskim festivalima u zemlji, ali i u Indiji.

Među njima su bili i bivši nepalski kralj Gianendra Shah i kraljica Komal Shah, ​​koji su primljeni u bolnicu sa covid-19 po povratku u Nepal.

Otprilike u isto vreme, hiljade Nepalaca okupile su se u prestonici da proslave glavni verski festival, Pahan Charhe. Ostali su se okupili u obližnjem gradu Bhaktapur da proslave Bisket Jatru, uprkos tome što su im vlasti zabranjene. Na jednom posteru je čak pisalo: „Festival nam je važniji od našeg života“.

Nepal je 24. aprila zabeležio više od 2.400 novih slučajeva, a pet dana kasnije 4.800. Vlasti su nakon toga nametnule dvonedeljnu blokadu u glavnom gradu, a sutradan je Ministarstvo zdravlja i stanovništva priznalo da je na ivici propadanja.

"Kako se broj infekcija povećavao, postalo je teško obezbediti dovoljno bolničkih kreveta", saopštilo je ministarstvo 30. aprila.

Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, što se odražava na njegov sistem zdravstvene zaštite.

Nepal, korona, pandemija
foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Prema vladinom planu za borbu protiv covida-19 iz maja prošle godine, Nepal ima samo 1.595 kreveta za intenzivnu negu i 480 respiratora. Hronično im nedostaje medicinskog osoblja, a zemlja ima samo 0,7 lekara na 100.000 ljudi.

Nepalske vlasti su prošle nedelje naručile 20.000 boca sa kiseonikom iz inostranstva, jer se potrošnja medicinskog kiseonika utrostručila. Takođe su ubrzali proces testiranja, a sada se obrađuje oko 20.000 testova dnevno.

Izgleda da će narednih nekoliko nedelja biti presudno za Nepal. Vlasti su prošlog četvrtka uvele dvonedeljnu blokadu u Katmanduu. Vlasti preduzimaju druge mere kako bi smanjile širenje virusa. Tako su u 46 od 77 okruga uvedena ograničenja broja okupljenih, a od 6. maja biće zabranjeni svi međunarodni letovi.

Neki lekari poput Šreste iz Nepalguna nadaju se da će ove mere, ako ih stanovnici budu sledili, biti dovoljne, dok drugi smatraju da je bilo potrebno testirati sve bliske kontakte, izolovati pozitivne slučajeve i bolje upravljati granicom.

Uskoro dolaze novi festivali. Festival Rato Macchidranath trebalo bi da počne kasnije ovog meseca u blizini Katmandua. Organizatori su rekli da će obratiti pažnju na poštovanje mera socijalne distance i obavezno nošenje maski.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track