Najnovije vesti

NAPRAVIO FAJZEROVU VAKCINU, SADA PREDVIĐA KRAJ PANDEMIJE: Posle odlučnih koraka ka imunizaciji OVO JE DATUM KRAJA KORONE!
Foto: Youtube/Printscreen

ugur šahin

NAPRAVIO FAJZEROVU VAKCINU, SADA PREDVIĐA KRAJ PANDEMIJE: Posle odlučnih koraka ka imunizaciji OVO JE DATUM KRAJA KORONE!

Planeta
22:13h

Nagli porast broja zaraženih u zemljama u razvoju kao što je Indija, a usled relativne oskudice u vakcinama, znači da će se pandemija korona virusa širiti sve do sredine 2022. godine, smatra Ugur Šahin, jedan od pronalazača Fajzer-BioNTek vakcine, a prenosi Volstrit Žurnal.

Zbog hitnosti situacije, vlasti treba da razmotre mere kao što su mešanje vakcina različitih proizvođača, rekao je osnivač kompanije BioNTek na samitu koji je organizovao Volstrit Žurnal. Podsetimo, ova nemačka kompanija udružila se sa kompanijom Fajzer da bi testirala, proizvela i distribuirala svoju vakcinu.

"Moramo da obezbedimo zaista visoku stopu vakcinacije širom sveta. U suprotnom, niko neće biti siguran", rekao je Šahin i dodao da će se pandemija okončati tek kada ceo svet stekne kolektivni imunitet.

"Do sredine 2022. čak i regioni sa velikom gustinom naseljensoti kao što je Indija mogli bi dostignu visok nivo vakcinacije i imunitet krda. Videćemo u narednih 12 meseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže kolektivni imunitet samo povećanjem proizvodnih kapaciteta", ističe Šahin koji je najavio i savez sa više od 30 kompanija kako bi moglo da se proizvede više vakcina.

Njegova supruga i suosnivač komapnije Ozlem Tureči ističe da ne isključuju mogućnost kombinovanja vakcina, poput recimo jedne doze Fajzerove, a druge Astra Zeneke, ako to bude neophodno za okončanje pandemije.

"Što više vakcina imamo, to bolje... U teoriji možemo da ih mešamo jer nam je na kraju cilj da postignemo imunitet krda. Želimo da imamo što više vakcinisanih ljudi", kaže Tureči.

Kurir.rs/Blic.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja