Najnovije vesti

VOĐA HEZBOLAHA OMEKŠAO PREMA RIJADU: Razgovori Irana i Saudijske Arabije bi smirili tenzije i očvrsli OSOVINU OTPORA!
Foto: EPA / Andy Rain / Abedin Taherkenareh

Hasan Nasralah

VOĐA HEZBOLAHA OMEKŠAO PREMA RIJADU: Razgovori Irana i Saudijske Arabije bi smirili tenzije i očvrsli OSOVINU OTPORA!

Planeta

Razgovori Irana i Saudijske Arabije bi mogli da "smire" regionalne tenzije, ocenio je danas Hasan Nasralah, vođa libanskog pokreta Hezbolah, velikog saveznika Teherana.

Nasralah je pomenuo susrete u Iraku dva regionalna rivala i nedavne izjave saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana koji je rekao da želi "dobre i posebne odnose sa Iranom".

"Mi podržavamo svaki dijalog u koji je uključen Iran na međunarodnom ili arapskom nivou. To bi doprinelo smirivanju regiona i ojačalo osovinu otpora" naspram Izraela, koji je neprijatelj Hezbolaha i Irana"  rekao je Nasralah. 

Hasan Nasralah
foto: EPA / AL-MANAR TV

"Osovina otpora" uključuje Iran i njegove saveznike angažovane protiv Izraela i američkog prisustva na Bliskom istoku. Oružani šiitski pokret Hezbolah obično daje neprijateljske izjave u vezi sunitske Saudijske Arabije koja Hezbolah smatra "terorističkom organizacijom". 

Prema iračkom predsedniku Barhamu Salehu, Irak je bio domaćin razgovora Rijada i Teherana više nego jedanput. A drugi razgovori treba da slede, navode diplomatski izvori.

Nasralah je govorio povodom Dana Jerusalima, koji Teheran i njegovi saveznici obeležavaju svake godine, četvrtog petka meseca ramazana.

Kurir.rs / Beta,    Foto: EPA / Andy Rain / Abedin Taherkenareh

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja