Najnovije vesti

AMERIKANCI OTIŠLI, A STIGLI TALIBANI : Gradovi i sela padaju kao kule od karata u ruke džihadista! NAROD BEŽI, a vlast u rasulu
Foto: Screenshot Youtube RT

nije ni kraj nedelje

AMERIKANCI OTIŠLI, A STIGLI TALIBANI : Gradovi i sela padaju kao kule od karata u ruke džihadista! NAROD BEŽI, a vlast u rasulu

Planeta
20:58h

Strah američkih penzionisanih generala da će Talibani krenuti u ofanzivu kad započne povlačenje američkih snaga izgleda da je bio opravdan. Čim su Amerikanci napustili dve baze u provinciji Baghlan, druga po velični brana pala je u ruke ovog pokreta koji će po svemu sudeći iz dvadeseto godišnjeg rata izaći kao pobednici. 

Lokalni zvaničnici su rekli da lokalna policija i vojska nemaju ni opreme ni ljude koji su im potrebni da bi sela i gradove odbranili od talibana.

U međuvremenu haos je nastupio i u susednoj provinciji Helmand u kojoj od kada su Amerikanci ušli u Avganistan nije bilo ni dana mirno. Hiljade civila od kad su talibani započeli marš i sišli sa planina je pobeglo od nasilja i straha da sledi velika Talibanska ofanziva posle koje će Avganistan ponovo nakon 20 godina biti u njihovim rukama ceo ili skoro 90 posto teritorije.

Američka vojska saopštila je da je do sada završen proces povlačenja od dva do šest odsto izraženo u procentima.

Prema navodima Centralne komande koja inače pokriva Avganistan iz ove zemlje povučena je vredna vojna oprema u ekvivalentu 60 transportnih aviona C-17 i predato više od 1.300 komada opreme koja će biti uništena.

Američki predsednik Džo Bajden se našao pod udarom kritika zbog naređenja o bezuslovnog povlačenja američkih snaga iz ratom razorene zemlje.

Analitičari u SAD su to nazvali "velikom pobedom talibana", a ovu odluku već prati značajna porast okršaja vladinih snaga i talibana koji su bukvalno počeli da preplavlju zemlju kako američka vojska napušta koju bazu ili provinciju.

Najnoviji događaji ulili su strah među stanovništvo da će Avganistan ponovo pasti u ruke talibana i ponovo postati baza za obuku i smeštaj raznih militantnih islamističkih grupa, kao što je to bio od 1996 do 2001 godine. 

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track