Rusija danas slavi 76 godina od pobede nad fašizmom, kada je nacistička Nemačka potpisom pred sovjetskim maršalom Žukovim konačno kapitulirala. Tradicionalno kao i prethodnih, tako i ove godine na Crvenom trgu organizuje se vojna parada uz učešće svih vidova i rodova ruske vojske, kao i borbene tehnike. Ove godine ukupno će učestvovati 191 primerak borbenih sistema koji se nalaze ili treba da uđu u naoružanje ruske vojske.

Pored tribina prolaze grupe koje nose simbole pobede: državnu zastavu Ruske Federacije, Zastavu pobede i zastavu Oružanih snaga Rusije.

screenshot-13.jpg
Screenshot Sputnjik 
foto: Screenshot Sputnjik

Iza njih je četa počasne straže 154. Preobraženskog puka.

09.18 Govor Vladimira Putina

Prisutnima se obratio i predsednik Rusije Vladimir Putin rekavši da će Dan povede uvek biti svet za Rusiju. "Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod. Sovjetski narod izrekao je istorijsku presudu nacizmu i pobedio ga."

09.13 General armije Sergej Šojgu je završio obilazak jedinica i odlazi ka glavnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije, vrhovnom komandantu Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

302.jpg
Screenshot RTS 
foto: screenshot RTS

09.02 Na Crvenom trgu državna zastava Ruske Federacije i jurišna zastava 150. Idricke streljačke divizije koja je postala glavni simbol pobede u Velikom otadžbinskom ratu (Zastava pobede).

screenshot-10.jpg
Screenshot Sputnjik 
foto: Screenshot Sputnjik

08.00 Počelo okupljanje vojne tehnike na prilazima Crvenom trgu

Vojna tehnika Oružanih snaga Rusije okuplja se u Tverskoj ulici u Moskvi i priprema za predstojeću Paradu pobede.

Tradicionalno parada će da počne čuvenom rečenicom "Govorit Maskva, slušajte Maskva", posle čega će se prisutnim zvanicama obratiti ruski predsednik Vladimir Putin, posle čega sledi ruska himna uz svečane topovske salve pod zidinama Kremlja.

Motorizovani ešalon ove godine otvoriće po prvi put 10 tenkova T-34/85.

Pogledajte slike sa ovogodišnje probe parade.

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV ZAVRŠENA VOJNA PARADA U MOSKVI! Rusija pokazala čime raspolaže na kopnu i vazduhu! VIDEO

U odnosu na prošlu godinu kada je zbog pandemije vojna parada održana dva puta. Prvi put samo rodovi ruske vojske i kadeti su prodefilovali, da bi 2. avgusta odražana parada u kojoj je učestovovala tehnika. Tad je zabeležen rekorod u broju angažovane tehnike od kad se odrganizuje parada u Rusiji posle sloma Sovjetskog Saveza čak 234 primerka istorijske i savremene borbene tehnike.

Ove godine cifra je skromnija, a angažovan je 191 primerak savrmene tehnike.

Kurir.rs/R.R.