ITALIJANSKI SUDIJA JE PAO POD MAFIJAŠKIM RAFALIMA: Vatikan sada razmatra da ga proglasi svetiteljem VIDEO
Foto: EPA/Angelo Carconi, Wikipedia

vera

ITALIJANSKI SUDIJA JE PAO POD MAFIJAŠKIM RAFALIMA: Vatikan sada razmatra da ga proglasi svetiteljem VIDEO

Planeta -

Rimokatolička crkva je u nedelju proglasila blaženim sudiju kojega su ubili mafijaši na Siciliji i kojega su pohvalila dvojica papa, u poslednjem formalnom koraku pre mogućeg kanonizacije

Rozario Livatino ubijen je na sicilijanskom autoputu izvan Agriđenta dok se vozio na posao 1990. Tri godine kasnije, tokom hodočašća na Siciliji, papa Jovan Pavle II pozdravio ga je kao „mučenika pravde i, indirektno, hrišćanske vere. ”

Livatino je proglašen blaženim na ceremoniji u nedelju u katedrali u Agrigentu. Nekoliko sati kasnije u Vatikanu, papa Franjo rekao je da je Livatino radio kao sudija „ne da osuđuje, već da iskupi“. Kao istražni sudija, Livatino (37) je vodio istrage o mafiji i korupciji kada je ubijen. Bio je poznat po tome što se svakodnevno molio pre ulaska u sud.

Francis je takođe pohvalio Livatino kao „mučenika pravde i vere“, napominjući da je magistrat „svoje delo uvek stavljao„ pod zaštitu Boga “, referenca na Livatinovo geslo. Opisujući Livatino kao „svedoka Jevanđelja do njegove herojske smrti“, Francis je izrazio nadu da će njegov primer nadahnuti druge da budu „odani branioci zakonitosti i slobode“.

Ubrzo nakon sastanka sa Livatinovim roditeljima u Agrigentu, Jovan Pavle II postao je prvi pontifeks koji je javno prokleo mafiju. U improvizovanim primedbama pre tačno 28 godina, u nedelju, na misi na otvorenom u drevnoj Dolini hramova, Jovan Pavle II je zagrmeo protiv mafijaša, zahtevajući da se pokaju za svoje ubilačke načine.

Četiri naoružana napadača pucala su na Livatinov automobil dok je vozio bez telohranitelja. Navodni nalogodavci i napadači su na kraju uhapšeni i osuđeni.

Papa Franja, napuštajući italijansku predsedničku palatu, stekao je naviku da putuje umereno i bez uobičajenog čvrstog sigurnosnog kordona koji je štitio njegove prethodnike. Vodeći italijanski tužilac, Nikola Grateri, upozorio je da bi papa mogao biti na meti mafijaške porodice 'Ndrangeta zbog njegovog antikorupcijskog krstaškog rata, koji prijeti saradnji mafije sa lokalnim sveštenicima".

Područje Agrigento predstavlja bazu snage za Stiddu, grupu mafijaša koji se takmiče sa Koza Nostrom, sicilijanskom mafijom, čije je glavno uporište na ostrvskom području Palerma. Pomoć u krivičnom gonjenju Livatinovih ubica bio je opis severnoitalijanskog biznismena koji je prolazio i bio svedok pucnjave.

Za beatifikaciju Livatinova košulja natopljena krvlju uzeta je iz spremišta dokaza istražitelja i stavljena u stakleni relikvijar da bi joj se ukazalo poštovanje.

Vatikan je razmatrao razvoj doktrine o ekskomunikaciji katoličkih mafijaša. Taj nagon usledio je posle posete Francisa 2014. godine južnoj italijanskoj regiji Kalabrija, uporištu kriminalnog sindikata Ndrangheta, koji je jedan od najvećih krijumčara kokaina na svetu. Francis se sastao sa ocem trogodišnjeg dečaka ubijenog u ratovima narkotika u regionu i izjavio da su svi mafijaši automatski izopšteni iz katoličke crkve.

Komisija Vatikana za ljudski razvoj u nedelju je rekla da je, u čast Livatina, osnovana radna grupa za proučavanje „ekskomunikacije za mafije“, inicijativa koja će uključiti biskupe širom sveta.

Kurir.rs/LA Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja