ESKALACIJA NASILJA U IZRAELU ZBOG RAKETNIH NAPADA HAMASA Arapi i Jevreji se sukobljavaju, pale vozila, demoliraju lokale! VIDEO
Foto: Twitter

NASILJE NA BLISKOM ISTOKU

ESKALACIJA NASILJA U IZRAELU ZBOG RAKETNIH NAPADA HAMASA Arapi i Jevreji se sukobljavaju, pale vozila, demoliraju lokale! VIDEO

Planeta -

Da situacija u Izraelu eskalira i da su neke stvari počele da izmiču kontroli jeste talas nasilja i sukoba koji je zahvatio jevrejsko i arapsko stanovništvo. Posle Jerusalima, Loda na red je došla i Haifa i Tel Aviv odakle su počele da dolaze uznemirujući snimci.

Tako su večeras na ulice izašli i Arapski Izraelci u Haifi koji su izašli na ulicu da protestvuju portiv Izraela u znak podrške stanovništvu u Gazi.

Ružne scene razbijanja radnji, paljenja autombila, tuče postale su već drugi dan svakodnevica. Što se raketni napadi povećavaju, povećava se i nasilje.

Osim Arapskih Izraelaca na ulice su izšali i mladi Jevreji pre svega navijači koji su krenuli u napad na prodavnice u vlasništvu arpaskih Izraelaca. Na udaru su se našle radnje u četvrti Bat lam u Tel Avivu.

Takođe jevrejski mladići su na ulici napadal i automobile i vozače koji su im se učinili da izgledaju kao Arapi.

Izraelske bezbednosne službe strahuju od ovih protesta i nasilja pokušavajući da spreče jer smatraju da okvave scene nasilja koje nisu viđene od 1948. godine mogu dovesti do nestabilnosti koju bi Hamas mogao da iskoristi u destabilizaciji Izraela.

Nakon masovnih, nasilnih protesta u gradu Lod, u centralnom Izraelu nedaleko od Tel Aviva, policija je za večeras najavila uvođenje policijskog časa od 20 časova do ujutru u 4 sata, kako bi se sprečilo da i treća noć zaredom protekne u nasilju na ulicama.

Izlazak iz kuće tokom policijskog časa biće tolerisan samo ako građani moraju do skloništa zbog raketnih napada ili uz odobrenje vlasti zbog hitnog slučaja.

Vanredno stanje u Lodu je proglašeno nakon sinoćnjih nereda, tokom kojih su podmetani požari u sinagoge i paljeni automobil i privatne radnje. Otac i ćerka su poginuli kada je raketa iz Gaze pogodila njihovo dvorište, preneo je Gardijan.

Iz jedne zapaljene sinagoge muškarci su izvukli svitke Tore, a vatra je oštetila mnoge svete spise.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track