MISTERIOZNA BOLEST I DALJE RAZARA DRŽAVNE SLUŽBE SAD: Počelo na Kubi, pa Kini, a sada i po celom svetu! Broj žrtava sve veći VIDEO
Foto: Shutterstock, Profimedia

opasno

MISTERIOZNA BOLEST I DALJE RAZARA DRŽAVNE SLUŽBE SAD: Počelo na Kubi, pa Kini, a sada i po celom svetu! Broj žrtava sve veći VIDEO

Planeta -

Tajanstvene epizode ​​koje su uzrokovale mentalne probleme kod obaveštajaca, diplomata, vojnika i različitog američkog osoblja u inostranstvu, koje sežu i do 5 godina unazad, pogodile su više od 130 ljudi, više nego što se do sada.

Raznolikost žrtava iz CIA, Stejt Departmenta, Ministarstva odbrane i drugde izazvalo je široku zabrinutost u Bajdenovoj administraciji. Preliminarno javno potvrđene okolnosti bile su koncentrisane u Kini i na Kubi i brojale su oko 60, a ne računajući broj povređenih CIA operativaca koji je tajna.

Od decembra, najmanje tri CIA agenta su izvestila o povredama u inostranstvu. Jedan se dogodio tokom prethodne dve nedelje i svi su tražili da budu pregledani u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Volter Rid ili u različitim službama.

A u jednom jedinom slučaju 2019. godine koji prethodno nije prijavljen, mornarički oficir koji je služio u inostranstvu ušao je automobilom u raskrsnicu, a zatim ga je savladala mučnina i komplikacije, a njegov dvogodišnji sin, sedeći na drugom sedištu, počeo je da plače. Nakon što se policajac povukao sa raskrsnice, mučnina je prestala, a dete je prestalo da plače.

Oboje su medicinsku pomoć dobili od savezne vlade, iako nije jasno da li su pretrpeli posledice ili ne. Zvaničnici sumnjaju da je policajac mogao biti napadnut. Epizoda je uznemirila službenike u svakoj administraciji Trampa i Bajdena, što ih je nateralo da pokrenu istragu.

Administracija Bajdena nije odlučila ko ili šta je odgovoran za epizode ​​ili predstavljaju li napade ili ne. Iako neki oficiri Pentagona smatraju da ruska mornarička obaveštajna služba, GRU, gotovo sigurno stoji iza slučaja dvogodišnjaka i pojavili su se dokazi da faktori utiču na Rusiju u različitim okolnostima, obaveštajne službe nisu zaključile bilo kakav okidač ili da li ili se ne radi o prekomorskoj energiji.

"Za sada nemamo konačne informacije o uzroku ovih incidenata, a preuranjeno je i neodgovorno nagađati", izjavila je Amanda J. Šoč, portparolka kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe.

Moskva je više puta negirala bilo kakvu umešanost.

Iako niko od mornaričkog osoblja nije povređen u borbenim zonama, izvestan broj je napadnut u Evropi i Aziji, tvrde bivši obaveštajci.

Neki su pretrpeli dugotrajne moždane probleme zajedno sa iscrpljujućim komplikacijama. Epizode, u skladu sa Savetom za nacionalnu bezbednost, sadrže osoblje koje doživljava "čulne pojave", koje podsećaju na zvuk, napetost ili toplinu, zajedno sa ili usvojenim telesnim znakovima, podsećajući na iznenadnu vrtoglavicu, mučninu i bolove u glavi ili vratu.

Ovaj članak je zasnovan na intervjuima sa 20 prisutnih i bivših policajaca u brojnim državnim kompanijama koje su radile na poteškoćama ili su bile upućene u epizode, od kojih je mnoštvo i dalje kategorisano.

Savet za nacionalnu bezbednost započeo je obaveštajnu procenu, čiji je cilj otkrivanje da li se dodatni neprijavljeni incidenti podudaraju sa uzorkom, izjavila je portparolka.

"Koristimo resurse američke vlade da bi došli do dna ovoga", izjavila je Emili J. Horn, portparolka saveta.

U izveštaju objavljenom u decembru, Nacionalna akademija nauka navela je da je mikrotalasno oružje po svemu sudeći ubrzalo nesreće. Neki policajci smatraju da je mikrotalasna naprava ili uređaj sa usmerenom energijom gotovo sigurno pokretač.

Ozbiljnost moždanih nezgoda se povećava. Ali neke žrtve osećaju nemoć, verovatno i bolove, što ukazuje na verovatno značajnu štetu na mozgu. Lekari kompanije Volter Rid upozorili su nadležne službenike da su neke žrtve u opasnosti od samoubistva.

Sjedinjene Države su istraživale epizode ​​u zemlji i inostranstvu, ali je ogromna većina bila u inostranstvuu tvrdi Savet za nacionalnu bezbednost, a nekoliko prijavljenih u zemlji mogu biti naknadni potresi koji se mogu pripisati ranijim incidentima u inostranstvu, u skladu sa sadašnjim i bivšim oficirima.

Ali najmanje dve epizode ​​u kojima su učestvovali radnici Bele kuće, jedna 2020. koja je uticala na zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost blizu Elipse južno od Bele kuće i druga 2019. u kojoj je gospođa skrgutala zubima u Severnoj Virdžiniji, nemaju veze sa napadima. Iako su mnogi policajci izrazili skepticizam da će Rusija ili jedna druga energija izvršiti napad u Sjedinjenim Državama, obaveštajci istražuju.

Kongres je zahtevao dodatna obaveštenja od CIA. Na sastanku iza zatvorenih vrata Senatskog obaveštajnog odbora poslednjeg meseca, senatori su optužili CIA da premalo rade na ispitivanju misterioznih epizoda i do nedavno pokazuju skepticizam prema njima, u skladu sa ljudima upućenim na sastanak.

Tokom Trampove administracije, neki iz kompanije izjavili su da je malo obaveštajnih podataka koji pokazuju da je inostrana energija odgovorna i tvrdili da analitički nema smisla za Rusiju ili neku drugu prekookeansku obaveštajnu službu da ničim ne izazivaju napade na Amerikance. Drugi su sumnjali u razlog moždanih nezgoda.

Novi CIA direktor, Vilijam J. Barns, pokušao je agresivno da pojača odgovor službe, izjavili su prisutni i bivši policajci. On se sastao sa žrtvama, proverio dokumenta koji su radili povređeni službenici kompanije i obavestio zakonodavce.

CIA je dodatno smanjila uobičajeno vreme čekanja za povređene službenike u Volter Ridu. Bilo je do osam nedelja na kraju poslednje godine i sada je manje od dve.

Triler je prvi put privukao pažnju kada su diplomate i CIA službenici koji su radili u Havani 2016. godine bili su bolesni i prijavili su osećaj vrtoglavice, mučnine i komplikacija. Slične epizode ​​počele su da se dešavaju naredne godine u Guangdžou u Kini. I konačnog Njujork Tajms je izvestio da je još 2017. jedna druga grupa službenike koji su obilazili širok spektar država, zajedno sa Rusijom, izjavili su da su bili moguće žrtve napada i prijavili su povezane simptome.

Zakonodavci i Trampova administracija, Nacionalni savet za bezbednost, sve su više i više nervirali zadnju godinu zbog bavljenja incidentima Stejt departmenta i CIA.

Robert Obrajen, poslednji savetnik za bezbednost predsednika Donalda J. Tramp-a, i Metju Potinger, njegov zamenik, već su početkom 2020. počeli da rade na udvostručavanju napora svojih pomoćnika da sagledaju misteriozne epizode ​​i da dodatno zaduže Pentagon.

Ali naleteli su na frustraciju jer CIA, Stejt Department i različine službe nevoljno dele podatke o povređenom osoblju, delimično i zbog savezne zaštite informacija.

Frustracija je kulminirala napetim dijalogom koji je gospodin Potinger vodio sa Vonom Bišopom, tadašnjim zamenikom direktora CIA.

Administracija Bajdena pokušala je da poboljša koordinaciju, zajedno sa upućivanjem kompanija na svako zvanje koordinatora koji će raditi na svakom otkrivanju razloga za epizode ​​i poboljšanju brige o povređenom osoblju. Čak su i neke demokrate koje su obaveštavali o incidentima koji se nazivaju administracijom izuzetno agresivni.

"Ne verujem da smo, kao vlada, generalno delovali dovoljno brzo", rekao je predstavnik Ruben Galjego, demokrata iz Arizone i bivši marinac koji je na čelu pododbora za obaveštajne i specijalne operacije oružanih snaga. "Zaista moramo u potpunosti razumeti odakle ovo dolazi, koje su metode ciljanja i šta možemo učiniti da ih zaustavimo."

Kurir.rs/us.newschant.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track