PET GODINA ZATVORA ZA POKUŠAJ HOMOSEKSUALNOSTI? Kamerun pokrenuo ofanzivu protiv LGBT zajednice, prva na udaru influenserka
Foto: Printscreen/YouTube/Fastng24 TV

gej (ni)je okej

PET GODINA ZATVORA ZA POKUŠAJ HOMOSEKSUALNOSTI? Kamerun pokrenuo ofanzivu protiv LGBT zajednice, prva na udaru influenserka

Planeta -

Dve transrodne žene iz Kameruna osuđene su zbog "pokušaja homoseksualnosti" na pet godina zatvora.

Šakiro, popularna influenserka i Patriša našle su se pred sudom zbog nedoličnog ponašanja u javnosti i neposedovanja lične karte, što su prekršaji koji retko kad u Kamerunu dospeju pred sud. Aktivisti strahuju da je presuda pokazatelj sve jače kampanje protiv seksualnih manjina u ovoj afričkoj zemlji.

Dve žene uhapšene su u februaru u restoranu u Duali a, kako kažu njihovi advokati, našle su se na meti zbog toga kako su bile obučene. Advokati kažu i da su Pakiro i Patriša bile fizički zlostavljane u pritvoru.

Ričard Tamfu, predstavnik obe žene, osudio je presudu kao neuobičajeno surovu. "LGBT+ zajednici je poslata jasna poruka da nisu dobrodošli u Kamerunu", rekao je on Gardijanu.

Istopolni činovi su nezakoniti u Kamerunu i povlače kaznu od pet godina. Međutim, tvrde advokati osuđenica, na sudu nije dokazano da su njih dve bile uključene u neki.

"Znamo da je homoseksualnost zabranjena i kažnjiva sa šest meseci do pet godina zatvora. Da neko dobije pet godina zatvora jer je navodno pokušao homoseksualni čin je neverovatno", rekao je advokat lokalnim medijima.

Žene su podnele žalbu na presudu navodeći da u zatvoru strahuju za svoju bezbednost jer su bile meta pretnji, napada i seksualnog zlostavljanja.

Kao i u većini afričkih zemalja, istopolne zajednice su zabranjene u Kamerunu i pripadnici LGBT zajednice su česta meta hapšenja, uznemiravanja i maltretiranja. Do 2013. godine vlasti su sprovodile jednu od najagresivnijih politika progona LBGT zajednice, da bi poslednjih godina ta politika bila nešto ublaženija.

"Brine nas što u poslednjih godinu dana viđamo sve više hapšenja, a petogodišnja presuda pokazuje da se Kamerun vraća politici napada na seksualne manjine", saopštio je Hjuman rajts voč.

Prošlog maja, 53 osobe su uhapšene u racijama na centre za prevenciju i lečenje side, a neki uhapšeni su tvrdili da su bili žrtve prebijanja i da su ih podvrgnuli "analnim pregledima".

U februaru, policija je uhapsila 13 osoba osumnjičenih za kršenje zakona o homoseksualcima. Svi su pušteni nekoliko dana kasnije a jedna 22-godišnja transrodna žena je tada rekla da su im policajci poručili da "nisu ljudi već đavoli" koji su homoseksualnost "uvezli" sa Zapada.

U periodu od februara do aprila prijavljena su 24 incidenta tokom kojih je policija proizvoljno hapsila, prebijala ili pretila ljudima za koje su procenili da su pripadnici LGBT zajednice.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track