NAJVEĆA NAFTNA KOMPANIJA U SAD PALA PRED HAKERIMA IZ ISTOČNE EVROPE: Platili im 5 miliona dolara da bi ponovo proradio naftovod!
Foto: Drew Angerer / Getty images / Profimedia

nastale velike nestašice goriva

NAJVEĆA NAFTNA KOMPANIJA U SAD PALA PRED HAKERIMA IZ ISTOČNE EVROPE: Platili im 5 miliona dolara da bi ponovo proradio naftovod!

Planeta -

Najveća američka naftna kompanija "Kolonijal pajplajn" navodno je platila skoro 5 miliona dolara hakerima iz Istočne Evrope, kako bi se ponovo uspostavio prenos naftnih derivata, piše Blumberg.

Podsetimo, naftovod je od petka bio potpuno zatvoren posle hakerskog napada zbog čega je u državama na istoku SAD zavladala nestašica benzina, a pojedine benzinske pumpe su bile bez goriva.

Blumberg napominje da iako je "Kolonijal pajplajn" napomenuo da nema nameru da plati bilo kakav iznos, dva izvora upoznata sa situacijom, tvrde drugačije.

Kako se navodi, kompanija je platila iznos u kriptovaluti kojoj se ne može ući u trag i to nekoliko sati nakon sajber-napada. Treći izvor navodi da je američka vlada upoznata da je plaćen otkup.

Kada su dobili ono što su tražili, hakeri su kompaniji, čiji su kompjuterski sistemi bili potpuno pali, dali alatke za dešifrovanje kako bi ponovo uspostavili sistem. Međutim, ceo proces je bio toliko spor da je kompanija koristila svoje bekapove kako bi povratili sistem, navodi Blumberg pozivajući se na jedan izvor.

FBI navodi da su hakeri povezani sa grupom "Dark sajd", specijalizovanom za digitalne iznude, a veruje se da deluju iz Rusije ili Istočne Evrope.

nestašica goriva, SAD, benzinska pumpa
foto: EPA/SHAWN THEW

Podsetimo, u pitanju je bio rensomver, udar na kompjuterske sisteme u kom hakeri drže sistem kao taoca dok im se ne isplati zahtevana suma. Kako navodi Blumberg, hakeri su pokupili skoro 100 gigabajta podataka za samo dva sata. Kompanija je naftovod zatvorila iz predostrožnosti iako kažu da ransomver nije direktno prouzrokovao zatvaranje.

FBI nalaže kompanijama da ne isplaćuju novac hakerima i da im ne ispunjavaju zahteve jer se ne zna da će oni posle toga zaista otključati fajlove.

Naftovod, koji se proteže od obala Meksičkog zaliva do Nju Džerzija, transportuje skoro polovinu goriva koje se koristi na istočnoj obali.

SAD, benzinska pumpa, nestašica goriva
foto: EPA/ERIK S. LESSER

Povezuje rafinerije sa tržištem širom juga i istoka SAD kroz sistem naftovoda ukupne dužine oko 8.850 kilometara kroz koji teku benzin, dizel, kerozin i druge naftne prerađevine.

Oko 100 miliona galona goriva se prenosi dnevno, tačnije, 45 odsto prerađevina koje se koriste na istočnoj obali, što stiže do oko 50 miliona Amerikanaca.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja