LOSOSE PREVOZE KAMIONIMA DO OKEANA: Zbog suše sami ne mogu da maknu, potrebna im je pomoć VIDEO
Foto: Youtube/Golden State Salmon Association

posebna taktika

LOSOSE PREVOZE KAMIONIMA DO OKEANA: Zbog suše sami ne mogu da maknu, potrebna im je pomoć VIDEO

Planeta -

U proleće, mladi lososi iz rezervoara za mrešćenje Nimbus, istočno od Sakramenta, puštali bi se u reku Ameriku, a zatim bi sami doplivali u Tihi okean.

Međutim, reke Kalifornije i zapadne obale SAD pogodile su ove godine ekstremne suše pa su postale pretople za preživljavanje mladih lososa.

Zato su radnici morlai losose da utovare u kamione s vodom i prevezu ih u zaliv San Franciska kako bi ih tamo pustili u hladnije more.

losos, Kalifornija
foto: Youtube/Golden State Salmon Association

Male količine kiše i snega uzrokovale su niže nivoe vode i toplije temperature reka i rezervoara na tom području, rekao je Džejson Džulijen, koji upravlja s nekoliko državnih ribnjaka u rečnom sistemu Sakramento, uključujući i Nimbus.

"Kada dođe do ove situacije, znamo da moramo da uđemo u veću brzinu i uradimo sve što možemo kako bismo osigurali da ribe prežive", kazao je Hari Mors, portparol kalifornijskog Odeljenja za ribu i divlje životinje.

"Ove godine država planira kamionom da dopremi 17 miliona lososa iz raznih ribnjaka u zalivsko područje San Franciska, što je hitna procedura, koja je poslednji put sprovedena za vreme poslednje velike suše, 2014. godine", dodao je.

U ponedeljak je guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio vremensku nepogodu zbog suše u 41 od 58 okruga. Suše u Kaliforniji sve su češće i intenzivnije zbog klimatskih promena.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track