RAZOTKRIO RASIZAM I MARKSISTE U VOJSCI: Komandant američkih svemirskih snaga otpušten posle kontroverznog gostovanja
Foto: EPA-EFE/AL DRAGO

zemlja slobode govora

RAZOTKRIO RASIZAM I MARKSISTE U VOJSCI: Komandant američkih svemirskih snaga otpušten posle kontroverznog gostovanja

Planeta -

Zapovednik Svemirskih snaga SAD smenjen je sa dužnosti nakon što je u jednom podkastu kritikovao američku vojsku.

Potpukovnik Metju Lomejer je gostujući kod Stiva Grubera predstavio svoju knjigu "Neodoljiva revolucija: Marksistički ciljevi osvajanja i raščinjavanje američke vojske" u kojoj navodi da su marksističke teorije sve više rasprostranjene unutar oružanih snaga.

"Od kada sam pre 10 meseci preuzeo komandu, video sam mnogo narativa koje smatram fundamentalno pogrešnih o tome šta je Amerika bila, jeste i treba da bude", rekao je Lomejer. "To nije toliko vidljivo kao na društvenim mrežama, ali se širi kroz vojsku SAD. I prepoznao sam te narative kao marksističke po prirodi", dodao je on.

Kada ga je voditelj pritisnuo da objasni svoje tvrdnje. Lomejer je proglasio Njujork tajmsov projekat 1619, istorijski pogled na to kako je ropstvo oblikovalo američke institucije kao "antiamerički".

"Bavi se učenjima koja sam čuo u svojoj bazi - da je u vreme kada je zemlja ratifikovala Ustav, belačka nadmoć proglašena zakonom", rekao je on. "Ako se ne slažete sa time, na sve načine vas klevetaju i optužuju za sve, uključujući i to da ste rasista", dodao je Lojmejer.

Ubrzo potom, oglasilo se ministarstvo odbrane.

"General pukovnik Stiven Vajting, komandant Komande svemirskih operacija, smenio je potpukovnika Metjua Lomejera sa mesta komandujućeg 11. svemirskog eskadrona zbog nedostatka poverenja u njegove sposobnosti da predvodi vojnike", navodi se u saopštenju dostavljenom CNN-u.

"Odluka je doneta posle komentara potpukovnika Lomejera u nedavnom podkastu, a pokrenuta je i interna istraga kako bi se utvrdilo da li su ovakvi komentari zabranjena politička aktivnost pripadnika vojne službe", dodaje se u saopštenju.

Neimenovani izvor naveo je i da će vojska sada ispitati i okolnosti pod kojima je Lomejerova knjiga objavljena, kao i da li je pre objavljivanja konsultovao nadređene.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track