CIPELA NACIJE: Kako su Klarksove cipele na Jamajci prešle put od obuće naroda do političkog aduta VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube/Clarks

moda i politika

CIPELA NACIJE: Kako su Klarksove cipele na Jamajci prešle put od obuće naroda do političkog aduta VIDEO

Planeta -

Klarksove cipele, sinonim za školsku uniformu u Velikoj Britaniji, već 70 godina su omiljena cipela Jamajčana. Prema rečima rege producenta Banija Lija - Sve cipele dolaze i prolaze, ali Klarks ostaje.

Klarksove cipele nisu samo modni izbor, one su priča o 100-godišnjem odnosu kolonizatora i kolonije, simbol običnog naroda i političko oružje.

Klarksove cipele prodaju se na ostrvu od 1920ih i prvi kupci su im bile žene i deca.

Tek krajem 1940ih muškarci počinju da u dve radnje u Kingstonu kupuju ove cipele.

Njihova popularnost je polako rasla ali se 1970. stotine pari cipela prodavalo svake nedelje, a godišnji prihod od prodaje cipela bio je 100.000 funti, ogroman novac za to vreme i to mesto.

Kada je u periodu od 1955. do 1968. godine oko 200.000 ljudi emigriralo sa Jamajke u Britaniju i SAD, i cipele su stigle sa njima. A iz Britanije su se slale kući, rodbini i prijateljima.

Kada je Majkl Menli izabran za premijera Jamajke 1972. godine, zabranio je uvoz stranih cipela zbog čega su Jamajčani počeli da pribegavaju ekstremnim merama - jedan proizvođač mrtvačkih kovčega je tako izvozio sanduke na Jamajku do vrha pune cipelama.

I dok je rege evoluirao vremenom, "klarksice" su ostale konstantan element stila, i nosili su ih muzičari svih vrsta, sa nesmanjenom žestinom od 1976. do danas.

Tokom 1970ih i 1980ih, zbog nošenja Klarksovih cipela, mladići na Jamajci su bili meta policije jer su cipele bile deo obavezne "uniforme" lokalnih kriminalaca.

Danas ih, međutim, nose političari.

Tokom izborne kampanje 2020. premijer Endru Holned ih je svesno nosio i pokazivao javnosti. Razlog su politički poeni - klarksice na taj način nisu bile cipele kriminalaca već garnizonaca, stanovnika garnizona - siromašnih kvartova grada koji najviše i vole ove cipele.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track