CRNI BILANS PADA ŽIČARE U ITALIJI: 14 poginulo, među stradalima i pet Izraelaca!
Foto: Vigili del Fuoco

Nesreća

CRNI BILANS PADA ŽIČARE U ITALIJI: 14 poginulo, među stradalima i pet Izraelaca!

Planeta -

Najmanje 14 osoba, među kojima je i pet Izraelaca, poginulo je juče, a dve osobe su povređene, kada se srušila kabina žičare koja povezuje grad Stresa na obali jezera Mađore i planinu Motarone u regionu Pijemont, na severu Italije, saopštili su spasioci.

Prema navodima službe za spasavanje, kabina je u trenutku pada bila na visini od oko 20 metara, preneo je Rojters.

Incident se dogodilo oko podneva, a među preživelima su u prvom trenutku bila dva deteta, koja su su helikopterom prebačena u pedijatrijsku bolnicu u obližnjem Torinu, kao i jedan izraelski državljanin, koji je u kritičnom stanju.

Međutim, kako javlja Rojters, starije dete, za koje se pretpostavlja da je imalo devet ili 10 godina, preminulo je nakon dva srčana udara, navela je torinska bolnica.

Direktor bolnice Đovani la Vale je rekao da ta ustanova nije imala podatke o primljenoj deci i da za sada niko nije kontaktirao bolnicu da pita za njih, što ukazuje da su ostali članovi porodice možda bili u srušenoj kabini, navodi Rojters.

Mlađe dete, za koje se veruje da ima pet godina, bilo je svesno prilikom prijema u bolnicu i odmah je urađena operacija kako bi se sanirali višestruki prelomi, dodao je La Vale.

Premijer Italije Mario Dragi je uputio saučešće porodicama poginulih.

"Očajni smo, puni bola", rekla je Marčela Severina, gradonačelnica Strese za RAI.

Ona je dodala da se nesreća dogodila prilikom uspona žicare na planinu - kabina je pala sa visine 20 metara i otkotrljala se nekoliko puta niz strmu padinu i zaustavila se među drvećem.

Ljudi koji su planinarili kažu da su čuli snažno šistanje pre pada, prepričala je Severino i kazala da se veruje da je do nesreće došlo jer je pukla žica.

Severino je rekla za TV SKAJ da su neke od žrtava pronađene unutar kabine, dok su ostali odleteli među drveće.

Žičara Stresa Motarone prevozi turiste i lokalno stanovnišvo iz grada Stresa na obali jezera Mađore do vrha planine Motarone na visini od skoro 1.400 kilometara za 20 minuta.

Dvosmerni sistem žicare je podeljen u dve sekcije - jedan je dugačak dva, a drugi je dugačak tri kilometara.

Sastoji se od dve kabine, a svaka može da ponese do 40 ljudi, dodaje se u tekstu Rojtersa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track